Лидерите на ООН с изявление след смъртта на кралица Елизабет II

0
205

Главните лидери на ООН отправиха своите съболезнования за смъртта на кралица Елизабет II.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутерес заяви, че е „дълбоко натъжен“ от смъртта на кралица Елизабет II и изказва искрените си съболезнования на нейното опечалено семейство, правителството и хората на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, както и към по-широката Общност на народите.
„Като най-дълго управлявалият съвременен монарх, кралица Елизабет II беше високо почитана заради своето състрадание, достойнство и отдаденост. Тя беше успокояващо присъствие през всички тези десетилетия на огромни промени, включващи деколонизацията на Африка и Азия и развитието на общността на държавите.“ – каза той.
Председателят на Общото събрание на ООН, Абдула Шахид заяви, че непоколимото лидерство на кралицата през тези бурни времена е било източник на стабилност и устойчивост за хората по света.
„Нейно Величество посвети живота си на обществена служба и служба на Британската общност. Собствените ми Малдиви са член на тази общност и съм благодарен на Нейно Величество за подкрепата, която тя показа на своите 56 членове, които са защитавали каузата на малките острови през годините“, каза Шахид, като добави, че международната общност е загубила голям застъпник на мира, устойчивото развитие и правата на човека.
Гутерес добавя, че кралицата е „добър приятел“ на ООН, и посещава щаба на Ню Йорк два пъти, с повече от петдесет години разлика между двете посещения. „Тя беше дълбоко ангажирана с много благотворителни и екологични каузи и нейните разговори въздействаха на делегатите по време на разговорите за климата COP26 в Глазгоу.“ Гутерес отдава почит на кралица Елизабет II за непоколебимото й посвещение в служба на народа си. „Светът дълго ще помни нейната преданост и лидерство“, допълни той.

Превод: Елена Цанкова

Източник: UN News