Индия надмина Китай като най-многобройната нация в света

0
361
Изображение: Олена Минова

Очаква се Индия да надмине Китай като най-многобройната по население държава в света с почти 3 милиона повече жители до средата на 2023 г., според изчисления на ООН. 

Населението на Индия ще достигне 1.4286 милиарда, което е с 2.9 милиона повече от Китай, което наброява 1.4257 милиарда, според фонда на ООН за населението.   Изчисленията на световната организация не включват Хонг Конг и Макао, специално административни региони на Китай, и Тайван.

Демографи прогнозират, че населението на Индия ще надмине това на Китай през април, но последният доклад на глобалната организация не уточнява дата.

Третата по големина икономика в Азия сега е дом на почти една пета от човечеството – с повече население от това на Европа, Африка или Америка. Населението на Индия се очаква да нараства все повече в предстоящите години и да достигне 1.668 милиарда до 2050 г., когато населението на Китай ще се сви до 1,317 билиона.

 

Дали изчисленията на ООН са реалистични?

В интервю за BBC – ръководителят на отдела на ООН за оценки и прогнози на населениет – Патрик Герланд, казва, че всички числа за реалния размер на населението на Индия са „наивни предположения, базирани на откъслечна информация“.

„Нямаме истински официални данни от Индия“, казва той.

 

Намаляването на населението не бележи лоши последствия за Китай

 През 2022 г. китайското население намаля за първи път от шест десетилетия. Спадът се очаква да бележи началото на дълъг период от намаляване на броя на населението на Китай, с въздействие върху икономиката на страната и на света.

Говорител на китайското външно министерство каза, че дивидентите от населението не зависят само от количеството, но и от качеството. „Населението е важно, но талантите също са важни… Китай предприе активни мерки, за да отговори на застаряването на населението“, каза Уан Уенбин.

„Както посочи премиерът Ли Цян, нашият дивидент от населението не е изчезнал. Нашият дивидент от таланти процъфтява, а импулсът за развитие е силен“, добави той.

Резултатите от индийското проучване показват, че безпокойството на населението е проникнало в голяма част от широката общественост“, каза Андреа Войнар, представител на Фонда за населението на ООН за Индия.

Но броят на населението не трябва да предизвиква безпокойство или тревога. Вместо това то трябва да се разглеждат като символ на напредък, развитие и стремежи, ако индивидуалните права и избори се спазват“, добави Андреа Войнар.

Над половината от населението на Индия е под 30-годишна възраст. Наблюдатели изразяват надежда, че растящият брой на хората в трудоспособна възраст в Индия, ситуация, при младото население е по-голямо от дела на по-възрастните хора, които вече не работят, ще й даде потенциал за икономически растеж. Именно това помогна на Китай да се превърне в икономическа и световна тежка категория, въпреки че броят на хората в трудоспособна възраст сега намалява там.

Индия действа правилно в редица области, свързани с нарастването на населението, каза Пунам Мутрея, изпълнителен директор на Фондацията за населението на Индия, организация с нестопанска цел. „В същото време трябва да сме сигурни, че момичетата и жените не са насилвани към ранни бракове и бременности, което ограничава техните стремежи“, добави тя.

 Проучване, поръчано от Фонда на ООН за населението, показва, че мнозинството индийци казват, че населението им е твърде многобройно и нивата на раждаемост са твърде високи. Почти двама от всеки трима респонденти определят икономическите проблеми като основни трудности, когато мислят за нарастване на населението.

Демографите обаче казват, че населението на Индия не трябва да се разглежда като повод за безпокойство и предупреждават да не се поддаваме на безпокойство от увеличаващия се брой.

 Свръхнаселеността на една страна оказва натиск и върху нейните природни ресурси. „Бързото нарастване на населението затруднява изкореняването на бедността, борбата с глада и недохранването, както и увеличаването на обхвата на здравните и образователните системи“, смята Ли Дзюнхуа, ръководител в Департамента по икономически и социални въпроси на ООН.

 

Какви други последици има покачващото се население на Индия?

Населението на Индия нараства, но в същото време здравната инфраструктура не е нараснала пропорционално спрямо този ръст. Следователно разходите за здравеопазването, които плаща населението, са се увеличили. Също така населението на Индия не е равномерно разпределено. По-гъстонаселени са районите около басейна на р. Ганг, докато ръстът на доходите идва от градското население. Всичко това илюстрира растящото неравенство в Индия.

 

Около 65% от населението на Индия е завършило средно образование, но само една четвърт от жителите се възползват от възможността да получат по-високи университетски или други степени. Голяма част от страната остава недохранена, недобре квалифицирана и маргинализирана. Това означава, че тя не би била в състояние да допринесе чувствително за бъдещото развитие на нацията.

 

Над 70% от индийците не могат да си позволят здравословно хранене от 2020 г. насам, въпреки че цените на хранителните стоки са ниски спрямо сравними страни. Индия изостава значително в области като общото ниво на щастие, свободата на печата, безопасността за жените и малцинствата.

 Като цяло световното население нараства с най-бавния си темп от 1950 г. насам, а предишните прогнози на ООН показват, че то може да нарасне до около 8,5 милиарда през 2030 г. от 8 милиарда миналата година и да достигне 9,7 милиарда през 2050 г., преди да достигне връх от 10,4 милиарда през 80-те години и остава там до 2100 г.

ООН изчислява, че повече от половината от прогнозираното увеличение на световното население между 2022 г. и 2050 г. ще бъде концентрирано само в осем страни: Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.

 

Автор: Десислава Събева

Източници