Американско присъствие в Южнокитайско море: Заплаха за Китай?

„Южнокитайско море е общ дом за страните от региона, а не ловно поле за сили извън него“ – каза говорителката на Китайското външно министерство в четвъртък, 4 май.

0
150
Президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Южна Корея Юн Сук Юл слушат заедно националните химни на страните си по време на официалната церемония по пристигането в Белия дом, Вашингтон, окръг Колумбия, 26 април. Снимка: Jonathan Ernst/Reuters

През последните месеци напрежението между Съединените американски щати и Китай постепенно се покачва. Какви са причините за недоволството на Пекин и кои са ключовите партньори на САЩ в Южнокитайско море?

Филипините

В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с президента на Филипините Фердинанд Р. Маркос в Белия Дом. Според Байдън, целта на посещението е да се укрепи филипинската сигурност и военен капацитет.

Няколко дни преди срещата американски и филипински военни части проведоха упражнения в Южнокитайско море, целящи да възпрат китайското влияние в региона и да засилят способността на САЩ да защити Тайван, ако Китай нахлуе, според новинарското издание „The New York Times“. Упражненията са част от увеличаващото се сближаване между САЩ и Филипините – още през февруари Пентагонът обяви, че американската армия ще разшири присъствието си във Филипините, а тази пролет бяха открити четири нови военни обекта.

„Съединените щати остават железни в ангажимента си към отбраната на Филипините, включително в Южнокитайско море, и ние ще продължим да подкрепяме военната модернизация на Филипините“, заяви Байдън.

Вчера Мао Нин, говорителка на Министерството на външните работи на Китай, отговори на заявлението на САЩ, според което съгласно двустранните насоки за сигурност между САЩ и Филипините, американците ще се притекат на помощ на Филипините ако техни въоръжени сили и кораби на бреговата охрана бъдат нападнати:

„С общите усилия на регионалните държави ситуацията в Южнокитайско море цялостно запази своята стабилност. Насоките за отбрана между САЩ и Филипините са двустранно споразумение. Китай категорично се противопоставя на действията на която и да е държава, която се опитва да се намеси в проблема в Южнокитайско море, за да навреди на териториалния суверенитет и морските права и интереси на Китай, като се позовава на насоките.“

Нин допълни още, че „Южнокитайско море е общ дом за страните от региона, а не ловно поле за сили извън него. Когато страните от региона се ангажират с взаимно доверие, солидарност, сътрудничество и правилно справяне с различията, те държат в ръцете си ключа към мира и стабилността в Южнокитайско море.“

Южна Корея

Миналата седмица в Белия дом гостува президента на Южна Корея Юн Сук Юл. Дискусиите бяха съсредоточени главно върху възпирането на ракетната програма на Северна Корея. Байдън и южнокорейският му колега обявиха, че сключват споразумение помежду си САЩ да разположи в Южна Корея ядрени подводници, натоварени с ядрени бойни глави. Това ще бъде първото такова разполагане от 1980г. насам.

Ядрените ракети на подводниците ще застрашат сигурността на Северна Корея, но не само. Те биха могли да засегнат Китай, а дори и Русия. Към опасността, която грози трите държави, трябва да се прибави, че местонахождението на този тип подводници е много трудно за проследяване. Някои военни експерти твърдят, че присъствието на толкова мощно ядрено оръжие в Южнокитайско море може да доведе до ситуация, подобна на Кубинската криза от 1962г.

Поведението на САЩ е резултат от манталитета им от Студената война.

Това заяви говорителката на китайското външно министерство, след като беше помолена за коментар по отношение на американско-корейското споразумение, ден след обявяването му на 26 април. Тя каза още, че, използвайки проблемите на Корейския полуостров, „САЩ поставят собствените си геополитически интереси пред сигурността на целия регион“.

Накрая Нин завърши: „Това, което САЩ правят, подклажда блоковата конфронтация, подкопава системата за неразпространение на ядрени оръжия и вреди на стратегическите интереси на други държави. То също така увеличава напрежението на полуострова и застрашава регионалния мир и стабилност. Това е точно обратното на целта за денуклеаризация на полуострова и ние сме твърдо против.“

Япония

През януари Байдън прие министър-председателя на Япония Фумио Кишида в Белия дом. Според сп. „Times“ този месец американският президент ще пътува до Япония и Австралия, за да укрепи отношенията със съюзниците си в Индо-тихоокеанския регион.

В сряда сп. „NIKKEI“ съобщи, че НАТО планира да открие офис за връзка в Япония през следващата година. Станцията ще позволи на военния съюз да провежда периодични консултации с Япония. На това Китайското външно министерство отвърна, че „Азия (…) не е поле за геополитически борби“ и „продължаващото навлизане на НАТО на изток в Азиатско-тихоокеанския регион и намесата му в регионалните дела неизбежно ще подкопае регионалния мир и стабилност и ще разпали лагерна конфронтация“.