Влакова катастрофа в Индия: Гутериш е дълбоко натъжен от загубата на човешки живот

0
172
Източник: UN News

Генералният секретар на Организацията на обединените нации изрази дълбоката си скръб по повод на жертвите и ранените по време на най-тежката железопътна катастрофа в Индия през този век, когато в петък три влака се сблъскаха в източния щат Одиша.

По последни данни броят на жертвите е най-малко 275. Повече от 1000 души са били хоспитализирани, но според съобщенията близо 800 от пострадалите в катастрофата са били изписани.

Железопътните служители и индийският министър, отговарящ за огромната мрежа, заявиха в неделя, че вероятната причина е повреда в сигнала, която е довела до грешка в маршрута. Един от пътническите влакове се е сблъскал с неподвижен товарен влак, което е довело до дерайлиране на вагони, които от своя страна са ударили втори влак, движещ се в обратна посока. 

В изявление, публикувано в събота от неговия говорител Антонио Гутериш, изрази дълбоките си съболезнования на семействата на жертвите, „както и на народа и правителството на Индия“.  Той също така пожелава бързо и пълно възстановяване на ранените.

Смята се, че във влаковете са пътували около 2000 души. Десетки от загиналите все още не са идентифицирани, а някои роднини все още търсят близките си. Спасителните акции приключиха в събота, а работата по разчистването на останките продължава. В момента се провежда мащабно разследване на причините за катастрофата. 

Предварителните данни сочат, че и двата пътнически влака са се приближили към районна гара в Баласор, след като са получили зелен сигнал. 

 

Превод: Стела Димитрова

Източник: UN News