БРИКС е готов да се разширява

Русия и Китай изказаха възможност за приемането на нови членове на среща на външните министри от БРИКС в Южна Африка, като петте държави призоваха за „ребалансиране“ на световния ред.

0
254
Външните министри от БРИКС от ляво надясно: Ма Джоусу (Китай), Мауро Виейра (Бразилия), Наледи Пандор (Южна Африка), Сергей Лавров (Русия) и Субрахманям Джайшанкар (Индия). /Снимка: DW/

Външните министри на Бразилия, Индия, Китай, Русия и Южна Африка се срещнаха в Кейп Таун на 1 и 2 юни. Те обсъдиха широк кръг актуални международни проблеми, укрепванеto на стратегическото партньорство между страните, изграждането на институции на БРИКС и подготовка за 15-тата среща на върха на БРИКС, насрочена за 22-24 август, предава Министерство на външните работи на Русия.

Нашата среща трябва да изпрати силно послание, че светът е многополюсен, че той се ребалансира и че старите методи не могат да се справят с новите ситуации.

Това заяви индийският министър на външните работи Субрахманям Джайшанкар при откриването на срещата и продължи:

Ние сме символ на промяната и трябва да действаме в съответствие с нея.

Джайшанкар заяви, че концентрацията на икономическа мощ „оставя твърде много нации на милостта на твърде малко“, предава Дойче Веле.

Какво важно да запомним от срещата?

Първите дипломати на петте страни се изказаха за насърчаване на мултилатерализма, запазване на водещата роля на ООН в поддържането на мира и сигурността, осигуряване на устойчиво развитие, включително чрез по-широко използване на потенциала на Африка и борба с изменението на климата, както и засилване на сътрудничеството за постигане на Целите на ООН за устойчиво развитие.

Основен приоритет остава задълбочаването на сътрудничеството им в икономически и финансов план, както и стабилността на Новата банка за развитие на БРИКС, която е създадена през 2015 г. като алтернатива на Световната банка и цели финансиране на инфраструктурни проекти в развиващите се страни. В разговорите присъстваше още темата за потенциалното използване на алтернативни на щатския долар валути за международно разплащане.

Страните се обявиха против дипломацията, основана на принуда и изказаха притесненията си по отношение състоянието на световната икономика, влошено от налагането на едностранни, противоречащи на международното право, икономически мерки като санкции, ембаргота и блокади.

Те се обявиха за спазване на принципите на свободна търговия на Световната Търговска организация (СТО) и осъдиха едностранните протекционистични мерки, налагани под претекст за загриженост за околната среда, от типа на дискриминационни гранични механизми за регулиране на въглеродния отпечатък, данъци и др.

Министрите призоваха за реформирането на основните органи на ООН, включително за това Съветът за сигурност да придобие по-широко представителство. Русия и Китай подкрепиха призивите на Бразилия, Индия и Южна Африка да играят по-голяма роля в ООН.

За повече информация виж съвместното изявление на външните министри тук.

Другите гости на срещата

Дневният ред включваше и разширено заседание на Приятелите на БРИКС, на което присъстваха външните министри на 12 развиващи се страни: Аржентина, Бангладеш, Габон, Демократична република Конго, Египет, Индонезия, Иран, Казахстан, ОАЕ, Коморски острови, Куба и Саудитска Арабия.

„Приятелите на БРИКС“. /Източник: МИД России/

Връзките с тези страни „се превърнаха в добра традиция и спомагат за засилване на взаимодействието между страните от БРИКС и държавите със сходно мислене“, съобщава руското външно министерство.

Ще се разшири ли скоро БРИКС?

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че „повече от дузина“ държави са проявили интерес към присъединяване към групата БРИКС.

Китайският заместник-министър на външните работи Ма Джоусу заяви, че Пекин също очаква групата да приеме нови членове:

„Очакваме още държави да се присъединят към нашето голямо семейство“, каза Ма.

Възможното разширяване би могло да включва страните производителки на петрол – Саудитска Арабия, Иран и Обединените арабски емирства.

Лавров заяви, че на срещата е обсъдил въпроса за разширяването със саудитския външен министър Фейсал бин Фархан.

 

Източници: DW, mid.ru