Индия забрани филм, в който изнасилвач обвинява жертвата

0
1011

Индия забрани излъчването на противоречивия документален филм, в който един от мъжете, осъден за групово изнасилване и убийството на студентка, е показван как обвинява жертвата главно заради нейния пол – ход, който създателят на филма нарече „произволна цензура“.

Индийският министър Ражнат Сингх заяви пред парламента в сряда (04.03.), че коментарите на Мукеш Сингх, един от петимата мъже, осъдени за атаката в Ню Делхи от 2012 г., са били „изключително унизителни и са оскърбление за достойнството на жените“.

„Правителството го осъжда“, заяви той за документалния филм, дело на всепризнатия британската кинорежисьорка, Лесли Удвин, която получи редкия достъп до затвора Тихар, в Ню Делхи и интервюира затворник, осъден на смърт.

„Правителството няма да позволи на никоя организация да използвате такъв инцидент за комерсиални цели“, каза той.

Груповото изнасилване на млада студента по физиотерапия, през декември 2012 г., докато се връщала у дома си, от посещение на кино, предизвика бурни протести в Индия. Жената почина от нараняванията, 13 дни след свирепия удар, който изтъква страшно ниво на насилието срещу жените, във втората най-многолюдна страна в света.

Това доведе до сериозна реформа на законите за изнасилване в Индия, ускоряване на проучванията и увеличаване на санкциите, въпреки че много активисти казват, че твърде малко се е променило за най-обикновените жертви.

Индийската мрежа NDTV бе длъжна да излъчи документалния филм, в неделя, за отбелязване на Международния ден на жената, когато ще бъде излъчен и в шест други страни, включително Великобритания.

Лесли Удвин заяви, че е възмутена от забраната на документалния му филм, в който Мукеш Сингх заявява, че 23-годишната жертвата не е трябвало да бъде „скита навън около 9 ч. през нощта“ и че „едно момиче е далеч по-отговорно за едно изнасилване, отколкото момчето“.

„Сигурна съм, положително, че NDTV ще се бори с тази произволна цензура, защото това е организация, която отстоява ценностите си, за благополучието на обществото и за доброто на всички“, каза тя.

„Индия е страна, която цени своите права и едно от най-важните от тях е свободата на словото, изразяване и те трябва да се уважават. Забраната на този филм не е отговорът“, каза тя. „Ние трябва да се изправим пред проблема, че мъжете в Индия не уважават жените и всеки път, когато има изнасилване, вината пада върху жената.“

 

Източник: Al Jazeera

Изготвил: Светослава Димитрова