Специален пратеник на ООН заседава с президента на Йемен, мирните преговори продължават

0
706
607151Benomar_Yemen
UN Photo/Loey Felipe

Вчера (04.03.), Специалният съветник на ООН за Йемен, Джамал Беномар, се срещна с президента на страната, Абдо Раббо Мансур Хади, в Аден, се казва в прессъобщение, направено от говорителя на Генералния секретар на ООН.

На 03.03., г-н Беномар информира Съвета за сигурност, по време на закрити консултации, заяви Стефан Дужарик пред репортери в централата на ООН вчера, сочи изявление, разпространено от г-н Беномар, в което той разкри, че е заявил пред членовете на Съвета, че е постигнат напредък по отношение на статута на посредническите преговори на ООН. Специалният съветник също така предупреди, че има екстремисти, които искат тези преговори да се провалят.

„Г-н Беномар заяви, че никоя страна не е в състояние да наложи контрол със сила над цялата страна“, продължи г-н Дужарик. В изявление, разпространено от г-н Беномар, също така се подчерта, че мирният диалог е единственият път напред, като добави, че ООН се занимава с всички страни по начин, по който нито дава легитимност на тези, които използват сила, за да нарушат функционирането на политическия процес, нито намалява легитимността на президента и правителството, нито вреди на безпристрастността на Организацията на обединените нации.

 

Източник : UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова