Сенатът не успя да преодолее ветото върху „Кийстоун Екс Ел”

0
781

 

Capitol-Senate
Снимка: Wikimedia Commons

Сенаторите, които подкрепят тръбопровода „Кийстоун Екс Ел”, не успяха да преодолеят ветото на президента Барак Обама. С това законодателство щеше да се уреди изграждането на този проект. Сенаторите републиканци заедно с 8 демократи центристи събраха само 62 гласа от необходимите 67, за да се преодолее ветото.

Това беше поражение за сенаторите с бизнес дух, които смятаха, че този проект ще създаде хиляди работни места и ще подпомогне да се намали енергийната зависимостта на САЩ от неприятелски нации. Те са разочаровани, че процесът по разглеждането на проекта от администрацията е отнел няколко години.

„Президентът Обама избра специалните интереси на богатите пред тези на средната класа с това пристрастно вето върху законопроекта Кийстоун,” каза преди гласуването лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл.

Резултатът обаче е победа за демократите защитници на околната среда, които твърдят, че правителството не трябва да помага за улесняването на продължителното разчитане на парникови газове, породени от изкопаеми горива.

„Сенатът и президентът изпратиха важно съобщение, че САЩ най-накрая се вслушва в научната общност и приема, че глобалното затопляне поставя реална заплаха за нашата планета,” каза сенатор Барни Сандърс, независим от Върмонт, който посещава събранията на демократите. „Във време, в което трябва да правим всичко възможно да съдействаме за развитието на чисти източници на енергия, щеше да е лудост да оставим канадска петролна компания да пренася едни от най-мръсните горива на планетата през САЩ.”

Това беше първият път по време на мандата на Обама, в който Сенатът се опитва да преодолее вето. Всъщност това е едва третото вето, което Обама налага за своите 6 години в длъжност.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: CNN