ООН: Селското стопанство в Карибите – от жизненоважно значение за икономическия растеж и устойчивото развитие

0
1681
02-27-2015Caribbean_Food
Снимка: FAO/Walter Astrada

Ръководителят на земеделската агенция на ООН подчерта огромното значение на селското стопанство и земеделие за страните от Карибския басейн, по време на обръщение си към ръководителите на правителствата на Карибската общност (CARICOM), която среща на върха се проведе в Бахамите, в края на миналия месец.

„Укрепване на селското стопанство и увеличаването подкрепата за дребното и семейно селско стопанство, ще помогне да се гарантира по-голяма задоволеност, в местното хранително производство, защита на локалните икономики от външния ценови шок“, заяви Генералният директор на FAO, Жозе Грациано да Силва, като отбеляза, че е необходимо да се посрещнат климатичните предизвикателства и да се създадат работни места, особено за младите хора.

Г-н Грациано да Силва описа земеделието и семейното селско стопанство като „двигател на приобщаващ икономически растеж и устойчиво развитие“, и отбеляза как те могат да създадат нови работни места и да бъдат свързани с туристическата индустрия, важен източник на приходи за много страни от Карибския басейн.

Той подчерта също съществения напредък, постигнат чрез усилията, положени в последните две десетилетия от членовете на CARICOM, в борба с глада и недохранването, с Барбадос, Гвиана, Сейнт Винсънт и Гренадини и Суринам, сред 70 развиващи се страни, които вече изпълниха целта за намаляване наполовина на броя на гладуващите до 2015 г. към Целите на хилядолетието за развитие.

„Нека се ръководим от тези успешни примери, защото има още много да се направи“, каза той пред събралите се лидери, и продължи, като отбеляза, че гладът е само едно от лицата на недохранване, с наднорменото тегло, което засяга над 500 милиона възрастни – другият полюс на неправилно хранене.

„Това е повод за безпокойство в Карибския басейн и ФАО подпомага на страните от CARICOM , в проектиране и прилагане на стратегии, политики и планове за действие, които се борят с множеството измерения на недохранване“, каза той, сочейки към плановете за действие, вече одобрени в Белиз, Ямайка, Сейнт Китс и Невис и Сейнт Лусия и очакват одобрение в останалите страни от региона.

С няколко опити за повишаване на сигурността, сътрудничеството Юг-Юг е видно, с Бразилия след като разработи силна програма за сътрудничество, с акцент върху продоволствената сигурност и храненето, подкрепа и обвързване на семейните земеделски стопанства с предоставянето на храна в училище, както и няколко други инициативи за сътрудничество, за да се предпази производството на храни.

Посочвайки увеличението на цените на храните, които оказват влияние на сметките на вносните хранителни продукти за страните от CARICOM, той отбеляза също особената уязвимост на страните от региона към екстремни явления като урагани, както и въздействието на климатичните промени, което увеличи честотата, насилието и непредсказуемостта на такива събития и повиши заплахата за селското стопанство, продоволствената сигурност на региона и устойчивото развитие.

Г-н Грациано да Силва заяви, че ФАО работи с правителствата и Агенцията за управление на извънредни ситуации в Карибския басейн (CDEMA) за изграждането на устойчивост, укрепване на капацитета и мобилизиране на ресурси за справяне с последиците от природни бедствия.

„В няколко места въздействието на климатичните промени е така очевидно, както в малки островни държави. За малките островни развиващи се държави, изменението на климата не е само спешен въпрос. Това е въпрос на оцеляване“, каза той. „FAO е тук, за да работим с вас, за да бъде партньор в пътя към постигането на устойчиво развитие“.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова