Индонезия планира редовни военни учения съвместно със САЩ в Южнокитайско море

0
854

Flag_of_Indonesia.svg

„Индонезия иска да извършва постоянни военни учения заедно със Съединените щати в близост до рядко населения архипелаг Натуна, в региона на Южнокитайското море в близост до владенията на Китай.“, заяви говорител на военноморския флот днес, цитиран от Ройтерс.

В петък Съединените щати изразиха притеснения относно силното влияние на Китай в региона. Съвместно с Индонезия те осъществиха военни учения през уикенда в Батам, на около 480 км от Натун. „Това беше второто съвместно учение, което извършихме заедно със Съединените щати в този регион и планираме още едно през следващата година. Бихме искали да направим това рутинна процедура в региона“, заявява говорителят на индонезийския военноморски флот, Манахан Симорангкир.

Министърът на отбраната Риамизард Риякуду заяви пред „Ройтерс“, че през май ще посети Натун, който обхваща 157 почти необитаеми острова, за да финализира плановете за развитието на малката му военна база. „Винаги е имало летище в Натун, но не и достатъчно военни сили, само няколко морски пехотинци.“, добави още военният министър. „Ние ще разположим там военни сили – въздушни, военноморски и сухопътни.“

Официални лица от Индонезия заявиха, че съвместните военни учения със Съединените щати и планираното военно развитие в Натун не са предприети в отговор на конкретна заплаха. „Важно е да се подчертае, че Индонезия не се включва в никакви спорове относно Южнокитайско море.“, добави Симорангкир. „Не искаме никакви инциденти в Южнокитайско море и се съсредоточаваме върху дипломатическите средства, каквито винаги сме използвали.“

Президентът Джоко Уидодо заяви миналия месец, че основните претенции на Китай върху Южнокитайското море нямат никакви законови основания по силата на международното право.

Филипините, Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван имат застъпващи се претенции върху Южнокитайското море, през което годишно се осъществява морска търговия на стойност 5 трилиона долара.

 

Източник: Reuters

Изготвил: Екатерина Димитрова