Обама ще премахне Куба от списъка с терористични държави

0
781

 

Obama_2009-12-01_West_Point_speech_screenshot
Снимка: Wikimedia Commons

Президентът на САЩ Барак Обама ще премахне Куба от списъка на държавите, които поддържат тероризма, съобщиха от Белия дом. Този ход е резултат от течащия в момента процес по нормализиране на отношенията между двете държави.

Присъствието на карибската страна в списъка, наред с държави като Сирия, Иран и Судан, беше една от пречките пред Куба по време на преговорите за повторно отваряне на посолствата.

Обама обяви историческото затопляне на отношенията между САЩ и Куба през декември миналата година, но икономическото ембарго, наложено над Куба, все още е в сила и може да бъде вдигнато единствено от Конгреса.

В писмо до Конгреса Обама казва, че правителството на Куба „не е подпомагало по никакъв начин международния тероризъм” през последните шест месеца и е „дало обещание, че няма да подкрепя международни терористични действия и в бъдеще”.

Въпреки това говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че САЩ все още има разногласия с Куба.

„Нашето безпокойство по отношение на много от политиките и действията на Куба нямат нищо общо с критериите, които се отнасят до това дали да се отмени статута на Куба като страна, поддържаща тероризма”, каза Ърнест.

Иран, Судан и Сирия ще останат в този списък.

Куба попадна в списъка през 1982 г. Причината за това беше определена от САЩ като опит „да се подкрепи въоръжена революция на организации, използващи тероризма”.

На базата на доклад за тероризма от 2013 г. САЩ определят, че Куба дълго време е предоставяла безопасни укрития за членовете на Баската сепаратистка организация ЕТА и колумбийската групировка ФАРК (Революционните въоръжени сили на Колумбия). Въпреки това народът на Куба многократно отказва да приеме присъствието си в списъка, определяйки го като неоснователно.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: BBC