Международен ден на жените 2022 – Разбийте пристрастията

0
659

#IWD2022 #BreakTheBias

Празнуваме Международния ден на жените, за да отбележим социалните, икономически и политически постижения на жените и да призовем за пореден път за равнопоставеност на жените. Не е обичайно обаче днес да отбелязваме този ден с традиционните призиви за равенство, защото сме свидетели на агресивна война в Европа през 21 век.

Поради това първият призив от страна на момичетата и жените в Дружеството за ООН в България е за прекратяване на войната в Украйна. Първите ни думи са на солидарност и съпричастие с жените на Украйна и Русия, чиито синове, мъже и бащи са въвлечени неправомерно във военни действия.

Отбелязваме Международния ден на жените в ситуация на тревога и на надежди. Тревога заради войната в Украйна и надежда за бъдещето, което да бъде не само мирно, но и с равни права за всички. Ето защо се присъединяваме към темата на Международния ден на жените, обявена от ООН – разбийте пристрастията – #BreakTheBias.

Избираме думата пристрастия, а не стереотипи или предразсъдъци, защото изглежда по-точна. Защото именно пристрастието към поддържането на една или друга роля на жените – на майка или на политик, на грижовна дъщеря в последните дни на родителите или амбициозен компютърен специалист, поддържа огъня на споровете и битките за еманципация на жените в съвременния модерен свят. 

Отбелязваме Международния ден на жените, 8 март 2022, с визията и мисията да представим българските момичета и жени в ролята на носители на зеления преход – с професии, отдалечаващи ни от така наречената „кафява икономика“. Взехме повод от Резолюцията на Европейския парламент от 10 юни 2021 г. относно насърчаване на равенството между половете в рамките на образованието и професионалното развитие в областта на науките, технологиите, инженерството и математиката. Позоваваме се на фактите, които сочат, че все още няма равенство между жените и мъжете, че между половете продължават да съществуват разлики в заетостта, заплащането, грижите и пенсиите. 

За да се премахнат тези различия и да се даде възможност българските момичета да успеят да разгърнат пълния си потенциал в бизнеса, политиката и обществото, препоръчваме на политиците действия, които да създадат условия за пълноценното упражняване на правата на човека от страна на жените и момичетата, което е от съществено значение за тяхното овластяване, за развитието на техния пълен потенциал и за постигането на устойчиво и приобщаващо общество.

Призоваваме ви да помогнете за преодоляването на пристрастията! Включете се в кампания – скръстете ръце, за да покажете солидарност. Застанете в позата на Международния ден на жените 2022 и споделете с хаштаг #BreakTheBias и #РазбийтеПристрастията. Нека заедно насърчим повече хора да се ангажират и помогнат за изграждането на приобщаващ свят. 

Представете си свят, в който всички са равни.
Свят, свободен от пристрастия, стереотипи и дискриминация.
Свят, който е разнообразен, справедлив и приобщаващ.
Свят, в който разликата се цени и празнуваме.
Заедно можем да изградим равенството на жените.
Заедно всички можем да #РазбиемПристрастията.

Поотделно всички ние сме отговорни за нашите собствени мисли и действия – през целия ден, всеки ден.
Можем да разбием пристрастията в нашите общности.
Можем да разбием пристрастията на нашите работни места.
Можем да разбием пристрастията в нашите училища и университети.
Заедно всички можем да разбием пристрастията – в деня на жените и след това.