Иракчани са принудени да напуснат домовете си в Рамади заради боевете с Ислямска държава

0
823
04-21-2015Ramadi_Iraq
Снимка: UNHCR/G. Ohara

Върховният комисариат на ООН за бежанците предупреди, че заради продължаващия конфликт между Ислямска държава и правителството на Ирак, разселените иракчани срещат множество трудности. Техните ресурси критично намаляват, проблеми има и с контролно-пропусквателните пунктове и ограниченията за придвижването на цивилните, което допълнително утежнява тяхната ситуация и заплашва сигурността им.

Вече 114 000 иракчани бяха принудени да напуснат град Рамади, провинция Анбар, заради продължителните боеве. От тях около 54 000 са в Багдад, 15 000 в областта Кюрдистан, 2 100 във Вавилон, а други 900 в Дияла. Все още около 39 000 от разселените са в Анбар, а пътят им за бягство към други населени места е отрязан.

В провинцията иракчаните търсят подслон навсякъде. Те се настаняват при роднини и приятели или в джамии и училища. В един от центровете в Ал Хабания новодошлите се подслоняват в палатките на други разселени сънародници и така, в някои случаи, четири семейства делят една единствена палатка.

Агенцията за бежанците поддържа връзка с властите в Ирак, като се застъпва за намаляване на ограниченията за придвижване в страната, така че да се осигури преместването на разселените лица към безопасните зони.

Хората в Анбар са изтощени, изминали са километри в тръсене на подслон, някои не са се хранили с дни. Говорителката на Световната продоволствена програма заяви, че храна е предоставена на около 60 000 иракчани, бягащи от Рамади, но допълни, че продължителната хуманитарна помощ ще се нуждае от финансирането на международната общност.

Агенцията за бежанците е предоставила матраци, одеяла, кухненски прибори, хигиенни комплекти и вентилатори на 8 000 души през последните дни и очаква да достигне до още 12 000 иракчани много скоро.

 

Източници: UN News Centre, Reuters

Изготвил: Анина Йовкова