Изграждане на гореща телефонна линия между Сеул и Пекин

0
856

phone-499991_960_720
Снимка: Pixabay

Южна Корея и Китай са постигнали съгласие относно създаването на гореща телефонна линия в рамките на тази година, за да се улесни комуникацията между началниците на отбраната на двете страни. Очаква се крайното решение за изграждането ѝ да се вземе на среща във вторник по време на четвъртия кръг от срещи. Ако горещата телефонна  линия бъде изградена, тя ще бъде втора за Сеул, който вече има такава с Вашингтон.

Изграждането на подобна гореща телефонна линия се очаква да подпомогне и сближи комуникацията между страните по въпроси, отнасящи се до регионалната сигурност.

Заместник-министърът на отбраната на Южна Корея  Баек Сънг Джу има насрочена среща със заместник-началника на генералния щаб на Китайската народна армия – Уанг Гуанжонг, по време на диалога Сеул – Пекин, който ще се проведе в Китай. В подкрепа на това решение е и фактът, че президента на Китай Си Дзинпин е първият китайски лидер, посетил Южна Корея преди северната ѝ съседка.

Разговорите на правителствено ниво относно гореща линия между Сеул и Пекин започват още през 2007 г., като досега Китай е бил резервиран относно изграждането ѝ, опасявайки се от нарушаване на отношенията си с Пхенян.

През ноевмри 2008 г. флотът и военновъздушните сили на Китай и Южна Корея установяват комуникации на ниско ниво. Щабът на южнокорейския втори флот, разположен в Сеул, изгражда гореща линия със северноморския китайски флот с щабквартира в Кингдао, Китай. Другата връзка е изградена между главния контролен център на южнокорейските военновъздушни сили и  центъра за въздушна отбрана на Китай в Джинанския военен окръг.

Очаква се двете страни да обсъдят и въпроси относно сигурността на Корейския полуостров и севернокорейската ядрена програма.

Източник на информация: koreatimes.co.kr

изготвил: Димитър Илиев