Китай разширява военните си учения в Източнокитайско море

0
1022

East_China_Sea_Map
Wikimedia Commons

Китай обяви провеждането на нови военни учения в Източнокитайско море. Това може да затрудни допълнително вътрешните граждански самолетни полети и да засили напрежението в региона.

Страната стартира нови петдневни учения в Източнокитайско море тази седмица по думи на Министерството на отбраната на Китай. Тези учения, което министерството нарича рутинни, ще се проведат в момент, когато страната изпълнява учебни бойни стрелби в залива Тонкин (Бейбу) до границата с Виетнам, както и учения в Бохайския проток, като и двете завършват на 1-ви август.

Мащабът на сегашните учения е по-голям, отколкото в предишни години. От Beijing News съобщават, че е съвпадение провеждането на толкова учения по едно и също време на годината, като цитират Жанг Джънши, представител на Военноморския научно-изследователски институт на Китай.

Президентът Си Дзинпин увеличава обсега на китайския флот, като използва нарастващата му сила за по-агресивно отстояване на териториалните претенции на страната в региона. Китайски и японски кораби редовно се засичат и прихващат един друг около спорните острови в Източнокитайско море, докато в същото време във Виетнам се провеждат масови антикитайски протести, провокирани от изградената от Китай нефтодобивна платформа в спорните териториални води. От друга страна, и Филипините поискаха арбитражът на ООН да се намеси в морския им спор с Китай.

Китай претендира за по-голямата част от Източнокитайско море, което би могло да е богато на горивни и рудни полезни изкопаеми. По силата на карта, издадена през 1947 г., териториалните води на страната се простират южно от остров Хайнан до екваториалните води край остров Борнео, заемайки един от най-натоварените морски пътища в света. В Източнокитайско море Япония и Китай спорят за островите, познати като Сенкаку за японците и Дияю за китайците. От своя страна, САЩ са заявили, че ще се притекат на помощ на Япония при евентуален военен сблъсък за островите.

Сегашните военни учения, провеждани от китайската армия са на много по-високо ниво, отколкото са били в минали години: с по-нова и модерна военна техника, с по-големи средства за въоръжение, Китай засилва военното напрежение в региона. Като рядък знак на военно сътрудничество с  Япония и САЩ, Китай участва във военното учение  RIMPAC, започнало на 26 юни и завършващо на 1 август. В него участват общо 22 страни.

Сегашната китайска военна активност има своите последици върху гражданските полети. На въздушните граждански авиолинии беше наредено да намалят с една четвърт полетите си от определени летища, включително две в Шанхай, заради ученията. Китайският въздушен регулатор е издал оранжев код с предупреждение за огромни закъснения на полетите в  източните и централни райони на страната в следствие на бури, военни учения и други фактори. Китайските Южни и Източни въздушни линии обявиха в неделя, че очакват много закъснения и отмяна на полети.

В изявление на министъра на отбраната на Китай, военните и цивилни авиационни власти са взели мерки за свеждане на въздействието на военните учения върху гражданските полети в страната до минимум.

 

източник на информация: japantimes.co.jp, bloomberg.com,

 

изготвил: Димитър Илиев