Изложба в централа на ООН разтърси посетителите ѝ

0
1452
800px-UN_General_Assembly_bldg_flags
Снимка: Wikipedia

В продължение на 10 дни в седалището на ООН в Ню Йорк, ще бъдат изложени снимки на измъчваните и окървавени тела на сирийци, пострадали от режима на Асад. Целта на фотографиите е да напомнят на персонала на Организацията да не извръща поглед от хуманитарната криза в Сирия.

Изложението е спонсорирано от 15 страни членки на ООН и представя 30 снимки. Заснетите жестокости, извършени от режима на Башар Асад по време на гражданската война, ще бъдат изложени в оживено кътче в сградата на ООН.

Макар някои от детайлите да са неясни, снимките показват смъртта в грубата реалност: жени и деца, но най-вече мъже – изтезавани, гладуващи и умиращи.

„Знаем, че е много по-лесно да забързаш по коридора и да извърнеш поглед“, заявява Майкъл Сайсън, заместник американския представител в ООН, пред тълпа от журналисти и дипломати. „Тези картини са живото олицетворение на това как режима на Асад третира своите граждани. Задължително е, ние, тук, в ООН, да не извръщаме поглед“, допълва Сайсън.

Фотографиите са дело на Цезар, кодовото име на бивш сирийски военен фотограф. Той е имал задачата да заснеме труповете на загиналите от режима на Асад. Хилядите снимки са били направени в периода 2011-2013 г. и според съдебните анализи представят 11 000 смъртни случаи.

Фотографиите са пренесени от Цезар в Съединените щати през юли, с помощта на Коалиция за демократична Сирия, неправителствена организация, която подпомага неговото бягство. Най-напред Цезар занася снимките в Националния музей на Холокоста във Вашингтон, опитвайки се да разбере как най-добре да ги запази и съхрани за предстоящия съдебен процес.

По-късно, същият месец, Цезар свидетелства пред американския Конгрес. Фотографиите са предадени на ФБР и на американския посланик по военни въпроси, Стивън Рап. „Няма никакво съмнение в автентичността на тези снимки“, заявява Рап пред „Гардиън“.

Снимките показват 27 мъже, две деца и една жена в различни пози, почти всички със следи от продължително гладуване. В резултат, Рап, който ще освободи поста си през следващите няколко месеца, заяви, че неговият екип и международната общност са събрали доказателства, които са далеч по-значителни, отколкото за всеки друг трибунал, включително тези срещу Чарлс Тейлър и Слободан Милошевич.

„Фактът, че сирийските власти са поръчали заснемането на тези фотографии, за да се уверят, че служителите им в действителност са убили жертвата, е ясна индикация, че режимът е извършвал съзнателни, систематични и повтарящи се престъпления срещу собствения си народ“, това заяви Паскал Бъфин, белгийски представител.

„Показването на снимките на Цезар се случва във време, когато вниманието на света се премести от режима на Асад към заплахите на екстремистки групи като Ислямска държава“, казва Наджиб Гхадбиан от Национална коалиция за сирийска революция и опозиционни сили и представител в ООН. Гхадбиан напомня също, че през последните години режимът на Асад е убил 32 507 души, 75% от които цивилни граждани. За сравнение, Ислямска държава е убила 3 657, 85%, от които са военни.

Въпреки поразяващият ефект на фотографиите, присъствието им в седалището на ООН, е символично, но те са насочени и към директни политически и съдебни решения. Предложената резолюция на Съвета за сигурност за отнасянето на Сирия към международния съд, е отхвърлена с два гласа. Въпреки това, в резултат на последвалата радикална промяна в стратегията на ООН, през следващата седмица разследващите военни престъпления ще обявят имената на заподозрените в извършването на жестокостите, извършени от режима на Асад по време на сирийската война.

„В случая с Асад, врагът на нашия враг е наш още по-голям враг“, казва Рап. „Той е отговорен за това, което доведе до възхода на екстремистите“, добавя още той.

Гхадбиан, от своя страна заявява пред „Гардиън“: „За сирийците е трудно да запазят вяра в тази Организация. Но за нас, за много от нас, знаейки, че всичко това се случва, означава, че ние трябва да продължим“.

 

Източник: The Guardian

Изготвил: Екатерина Димитрова