Колумбия прекратява въздушните атаки по ФАРК

0
763

Президентът Хуан Мануел Сантос отбеляза напредък в мирните преговори с Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) и нареди прекратяване на въздушните бомбардировки срещу бунтовническите лагери.

Колумбия направи най-голямата крачка към прекратяване на военните действия в страната, които продължават повече от 50 години. Президентът обясни, че решението на правителството е взето, вследствие на едностранното прекратяване на огъня, обявено от бунтовниците на ФАРК през декември, към което се придържат и до днес.

Първоначално примирието ще трае един месец, но Сантос увери, че може да бъде удължено, ако герилите се съобразяват с него. Консервативните опоненти са притеснени, че прекратяването на огъня, ще деморализира колумбийската армия и ще даде глътка въздух на герилите.

Атаките по втората най-голяма бунтовническа група, Армия за национално освобождение (National Liberation Army), ще продължат, до нейното присъединяване към мирните преговори.

Междувременно, вчера (12 март), взривно устройство рани петима полицаи и двама цивилни в столицата Богота. Все още не е известно кой е отговорен за атаката, но такива нападения са характерни и за двете бунтовнически групи.

Властите предлагат награда за информация относно извършителите.

 

Източници: BBC и The Guardian 

Изготвил: Анина Йовкова