Сендай: Световните лидери се събират на конференция на ООН за управление риска от бедствия

0
1286
03-29-2012bangladesh
Снимка: UNDP Bangladesh/Nasif Ahmed

Световните лидери се събират на конференция на ООН в Сендай, Япония, за да постигнат съгласие по новата рамка за управление риска от бедствия, която да намали икономическите и смъртните загуби.

След последната подобна конференция в Кобе, Япония, през януари 2005 г., най-малко 700 000 души са загубили живота си, 1,7 милиарда души са били засегнати, а икономическите загуби са на стойност около 1,4 трилиона долара от мащабни бедствия. Първата конференция, посветена на въпроса, се е състояла в Йокохама през 1994 г.

Третата световна конференция на ООН за намаляване риска от бедствия, която се открива днес, цели да актуализира настоящата Рамка за действие от Хиого, която описва в детайли работата, изисквана от различните сектори и действащи лица, за да се намалят загубите при бедствия.

„След три години на консултации по рамката за след 2015 г., която актуализира настоящата Рамка за действие от Хиого, предстои общо споразумение, което ние трябва да изместим от управление на бедствията към управление на риска от бедствия“, заяви Маргарета Валстрьом, ръководител на Службата за намаляване риска от бедствия към ООН. „Ако светът успява да определя прилежащите рискове, като бедност, климатични промени, загуби на екосистеми, лоша урбанизация и употреба на земите, то резултатът ще е много по устойчива планета“, добави тя.

Маргарета Валстрьом добави, че рамката ще бъде приета в края на конференцията, следващата сряда (18.03.) и това ще помогне за намаляване съществуващите нива на риск и избягване създаването на нови рискове.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова