Бразилия: Партията на Жаир Болсонаро обжалва президентските избори

0
185
Източник: Pixabay

Партията на досегашния президент подаде жалба за частично анулиране на изборните резултати. Някои протестиращи продължават да блокират пътища и да демонстрират пред казармите, за да попречат на Лула да се върне на власт.

 

Валдемар де Коста Нето, председател на Либералната партия на Жаир Болсонаро, свика пресконференция, за да поиска анулиране на резултатите от президентските избори. Според него някои електронни урни за гласуване, произведени преди 2020 г., са били дефектни и са попречили на крайнодесния кандидат да спечели на втория тур.

Жалбата е подадена три седмици след изборите, които според избирателното правосъдие са преминали безпроблемно. Върховният избирателен съд веднага отговори, като попита защо Либералната партия не е поискала обявяването на първия тур за недействителен, който се проведе при същите условия.

На този ден партията на Болсонаро спечели най-много места в Камарата на депутатите. Следователно искането му за анулиране ще бъде автоматично отхвърлено, ако не се отнася и до първия кръг, според съда.

Този опит за оспорване на резултатите беше очакван. Това е част от поредица акции на поддръжници на Жаир Болсонаро. Някои от тях продължават да блокират пътища, а малки групи демонстрират пред някои казарми с призиви за преврат, за да предотвратят връщането на Лула на власт.

 

Превод: Злата Кула

Източник: RFI