Япония приветства създаването на AUKUS

0
631

Какво представлява АUKUS?

В средата на септември тази година САЩ, Великобритания и Австралия излязоха с официално изявление, от което стана ясно, че трите държави установяват партньорство за задълбочаване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната в Индо-Тихоокеанския регион. Пактът получи наименованието – AUKUS, абревиатура от имената на страните-членки (Australia, United Kindom, United States). Първата цел на AUKUS e да подкрепи Австралия в придобиването на подводници с ядрени двигатели. 

Според министър-председателя на Австралия Скот Морисън, AUKUS е партньорство, в което технологиите, учените и отбранителните сили на трите страни ще работят в екип, за да осигурят безопасността на Индо-Тихоокеанския регион.

„Нека бъда ясен: Австралия не се стреми да придобие ядрени оръжия или да създаде граждански ядрен капацитет”, допълва още той.

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън обяви, че АUKUS ще бъде един от най-сложните и технически взискателни проекти в света, който ще продължи десетилетия и ще изисква най-модерните технологии. 

„Проектът ще се основава на опита, който Великобритания е придобила в продължение на поколения, датиращ от изстрелването на първата подводница с ядрен двигател на Кралския военноморски флот преди повече от 60 години”, казва още английският премиер в изявлението.

„Днес ние предприемаме още една историческа стъпка за задълбочаване и формализиране на сътрудничеството между нашите три нации, защото всички ние се ръководим от мисията да осигурим мир и стабилност в Индо-Тихоокеанския регион в дългосрочен план”, заяви от своя страна президентът на Съединените щати Джо Байдън. 

Нова или възродена инициатива?

Новината за тристранно сътрудничество между САЩ, Великобритания и Австралия предизвика множество реакции от страните в Източна и Югоизточна Азия. Редица анализатори смятат, че новосъздаденият проект е опит да се възроди по-старото обединение между САЩ, Индия, Австралия и Япония, известно като QUAD. Основната цел на четиристранният диалог за сигурност, създаден през 2007 г., е да се противодейства на нарастващата икономическа и военна мощ на Китай. 

Като участник в QUAD и член на Г-7, Япония също изрази позиция по повод обявяването на новосъздадения проект AUKUS. 

В отговор на въпрос, зададен от финансовия вестник с най-голям тираж в света Nikkei, за позицията на Япония относно създаването на AUKUS, министърът на външните работи на страната Тошимицу Мотеги, бе категоричен:

„Наскоро проведох телефонни разговори с външния министър на Австралия Марис Пейн и министъра на външните работи на Великобритания Лиз Тръс, в които обявих, че Япония приветства стартирането на AUKUS, в смисъл на засилване на ангажираността в Индо-Тихоокеанския регион. Що се отнася до Япония, ние ще продължим да развиваме диалог и сътрудничество със съответните държави, като основна цел остава осигуряването на мир и стабилност в Индо-Тихоокеанския регион”.

Реакцията на Япония

Няколко дни след пресконференцията на външното министерство на Япония, настоящият по това време министър-председател Йошихиде Суга (управляващ страната в периода септември 2020 – октомври 2021 г.) посети Вашингтон за участие в среща на високо равнище между САЩ, Япония, Австралия и Индия. 

Японският премиер проведе и лична среща с австралийския си колега Скот Морисън. Суга потвърди позицията на Япония, като приветства създаването на новия проект AUKUS, съобщава японският ежедневник „Асахи”. 

Двамата лидери стигнаха до съгласие за поддържане на тясно сътрудничество между Япония и Австралия, в областта на сигурността и икономиката за реализиране на концепцията за свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион (FOIP). През август 2016 г. тогавашният японски министър-председател Шиндзо Абе предлага концепцията, като основната цел на Япония е да насърчава регионалната стабилност и просперитет чрез подобряване на връзките между Азия и Африка.

Според обяснението на японското правителство, вземайки предвид възхода на китайската икономика и военни сили, Суга е повторил категоричната опозиция на Япония срещу икономическото сплашване и опитите на Китай едностранно да промени статуквото със сила в Източнокитайско и Южнокитайско море.  

Прогнозите на анализатори

На 18 ноември се проведе онлайн конференция, посветена на геоикономиката и геополитиката на Индо-Тихоокеанския регион в ерата на AUKUS с гост-лектор Мичито Цуруока. Той е доцент в университета „Кейо” в Токио, Япония. Цуруока е специалист в областта на европейската и ядрена политика, международната сигурност и отбранителната дипломация. Работи в японското посолство в Белгия и е сътрудник на Германския фонд Маршал в САЩ.

По време на конференцията Мичито Цуруока отбелязва, че създаденият съюз между САЩ, Великобритания и Австралия не само укрепва международните отношения между трите държави, но и дава възможност за бъдещо развитие в търговията и използването на изкуствен интелект.

Преподавателят по политически мениджмънт открои реакцията на Китай, спрямо създаването на AUKUS. 

„През акватория, към която Китай има претенции, вече е преминавал боен кораб на САЩ (през 2018 г. американският миноносец „Ласен” навлезе в акватория, за която претендира Китай), но това не означава, че там скоро няма да се появяват и австралийски военни плавателни съдове. Фактът, че австралийските подводници действат в Южнокитайско море и на други места, е от голяма полза за Япония, тъй като по този начин възпират силата на Китай”, обяснява още доц. д-р Цуруока. 

Според него японската страна ще трябва сериозно да обмисли решението за бъдещо сътрудничество със САЩ.

Българските анализатори на процесите в Източна Азия също подкрепят тезата на японските си колеги. По думи на преподавателя в Софийския университет доц. д-р Евгений Кандиларов, Япония е предпазлива, но това в никакъв случай не изключва присъединяването й към съюз, подобен на AUKUS. 

„В Япония има тенденция за опит към еманципация, от гледна точка на възвръщане на възможността страната да участва в подобни военно-политически блокове”, отбелязва още доц. Кандиларов в свое интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

Материала изготви: Виктория Гетова