Милорад Додик – името, асоцииращо се със заплаха от разпад на Босна и Херцеговина

0
654

Босна и Херцеговина отново е изправена пред риска от възможен разпад, ако политическият лидер на босненските сърби Милорад Додик продължи със сепаратистките си стремежи. Възможно ли е той наистина да постигне целите си или просто се стреми да провокира?

Заплахата от разпад на Босна и Херцеговина

Милорад Додик бе осъден от редица страни през последните месеци заради заявено намерение да изтегли сръбската част на Босна и Херцеговина от институции на федерално ниво – като данъчната администрация, съдебната система, разузнавателните служби и дори националната армия с цел да създаде институции на автономната република. 62-годишният Додик е ключова фигура в босненската политика от цели 30 години. В момента той е сръбският член на колективното Председателство на Босна и Херцеговина. Додик е бил президент на Република Сръбска осем години, а преди това министър-председател в три правителства.

Доклад на ООН характеризира тези намерения като равносилни на „отцепване“ и опасен риск за Дейтънското мирно споразумение от 1995 г., с което се слага край на гражданската война, която коства живота на около 100 000 души след разпадането на Югославия. Резултатът от споразумението е създадената държава Босна и Херцеговина, която е съставена от две части – Федерация Босна и Херцеговина с население предимно от босненци мюсюлмани и хървати и Република Сръбска, населена със сърби.

В интервю пред вестник „Гардиън” Милорад Додик твърди, че продължава да вярва в Дейтънското споразумение, но то е наложено от „неизбран чужденец”, налагащ 140 закона чрез позицията на върховен представител без демократичен мандат. Този представител се казва Валентин Инцко. Роден е в словенскоговорящо семейство в Австрия. Валентин Инцко е седми върховен представител на международната общност за Босна и Херцеговина.

Отношения с Изтока и Запада

Додик се противопоставя на решение на Конституционния съд на Босна като организира референдум за честването на Деня на Република Сръбска, в който се отбелязва датата на която босненските сърби обявяват собствена държава. В резултат на това босненецът получава забрана да пътува до Съединените американски щати.

Милорад Додик неведнъж е заявявал, че не се страхува от предупрежденията на страните от Западна Европа и санкциите, които те могат да му наложат. Заплахите от спиране на финансиране само ще го принудят да приеме предложения за инвестиции от Китай и Русия, отбелязва „Гардиън”.

Развръзка или заплитане на ситуацията?

На десети декември Скупщината (парламентът) на Република Сръбска гласува за прахвърлянето на правомощия в области като правосъдието, отбраната и сигурността от федералните институции към тези на Република Сръбска. Това засилва опасенията, че може да бъде създадена отделна армия на сръбския интитет.

Малко след като лансира идеята за създаване на изцяло сръбска армия, Додик предложи нейна алтернатива – намаляване на половината на настоящата национална армия.

Ако не приемете моето предложение, няма да имаме друг избор, освен да приемем, в съответствие с Конституцията на Босна и Херцеговина, формирането на армията на Република Сръбска, или да обявим Република Сръбска за република без армия.”

В доклад на ООН върховният представител за Босна и Херцеговина Кристън Шмит твърди, че ако властите в Република Сръбска изпълнят заплахата си да създадат отново собствена армия, разделяйки националните въоръжени сили на две, повече международни миротворци и организации ще трябва да бъдат пратени в страната, за да спрат опитите за нова война.

Лидерът на Република Сръбска продължава да балансира между Изтока и Запада, поддържайки добри връзки с Владимир Путин, но без да се отказва от идеята за членство в Европейския съюз, въпреки че Франция и Холандия отхвърлиха тази идея. Босненецът се среща с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей. Додик заяви, че ако Европейският съюз иска да сближи Босна и Херцеговина с останалите държави – членки, трябва да се спре поставянето на условия пред него и Република Сръбска.

Милорад Додик твърди, че не е лош човек, а е реалист. Това изказване идва след като върховният представител за Босна и Херцеговина, Кристън Шмит предупреди за заплаха от война в страната, предизвикана от действията и заканите на босненския лидер.

Автор: Елица Петровa