Кения затваря парични трансферни фирми, свързани със Сомалия

0
786

 

800px-Flag_of_Kenya.svg

Правителството на Кения нареди затварянето на 13 финансови трансферни фирми, за да предотврати използването им за финансиране на атаки на военни ислямисти. Банковите сметки на 86 физически и юридически лица също са били замразени. Смята се, че те са били свързани със сомалийска автобусна компания и хотел.

Башир Иса Али, управител на Сомалийска централна банка, заяви, че в сряда съответните фирми за трансферни плащания в страната са били официално уведомени от Централната банка на Кения за закриването на сметките. Според него, това ще има унищожителен ефект върху сомалийското общество в Кения.

Миналата седмица сомалийската групировка „Ал Шабаб“ уби 148 души в кенийски университет в Гариса.

В Кения има около 500 000 бежанци, които напускат Сомалия поради конфликти и продължителната суша. Сомалийците обаче заявяват, че се подчиняват на законите в Кения и не одобряват удара на „Ал Шабаб“.

Сомалийците по света разчитат на неофициалните трансферни фирми, за да работят и да изпращат пари на роднините си, заради почти несъществуващия банков сектор в Сомалия. Според проучвания на ООН, сомалийците, живеещи по света изпращат на роднините си около 1,6 милиарда долара годишно.

 

 

Източници: BBC, Al Jazeera

Изготвил: Екатерина Димитрова