Нападение в детска градина в Китай с шестима убити

0
93

Мъж на 25 години е заподозрян, че в понеделник е нападнал детска градина в китайската провинция Гуандун и с нож е убил шестима души и е ранил един. Заподозреният е бил задържан, съобщиха от полицията и добавиха, че водят разследване. Някои местни медии съобщиха, че сред жертвите има както възрастни, така и деца.

Макар че престъпленията с насилие са рядкост в Китай поради строгите закони за притежаването на оръжие и мерките за сигурност, случаите на намушкване с нож в детски градини през последните няколко години породиха опасения относно безопасността в училищата. Новината предизвика емоционален дебат в социалната медия Weibo. Към 13:50 ч. това беше най-популярната дискусия с 290 милиона гледания.

Някои потребители на социалните мрежи призоваха заподозреният да бъде осъден на смърт.

„Възмутително е да се постъпва така с деца, които нямат никаква сила. Колко семейства ще бъдат унищожени от това … Подкрепям смъртното наказание“, казва един от потребителите на Weibo.

Друг потребител постави под въпрос сигурността в училищата, особено след подобни предишни нападения.

„Защо подобни случаи продължават да се появяват?“

През август миналата година трима души бяха убити, а шестима – ранени при нападение с нож в детска градина в южната провинция Дзянси. През 2021 г. мъж уби две деца и рани 16 в детска градина в югозападния регион Гуанси.

Нападенията над деца също така поставиха на преден план въпроса за психичното здраве, което често остава скрито поради културната стигма, свързана с психичните заболявания.

През 2017 г. 22-годишен мъж задейства взривно устройство пред детска градина в провинция Дзянсу, убивайки себе си и няколко други души и ранявайки десетки. Според държавните медии мъжът е имал неврологично разстройство и е надраскал думи за смърт по стените на дома си.

Експерти по психично здраве посочват пандемията COVID-19 като основен фактор за увеличаване на психичните проблеми.

 

Превод: Стела Димитрова

Източник: Reuters