Експерти на ООН пристигат в Хондурас, за проучване на създаването на антикорупционна мисия

0
88

Група експерти на ООН пристигна в Хондурас, за да разгледа възможността за създаване на международна антикорупционна мисия в централноамериканската държава, която е засегната от широко разпространена корупция, изостряща бедността и имиграцията, съобщиха хондураските власти в неделя.

 

Президентът Ксиомара Кастро обеща по време на предизборната си кампания да създаде антикорупционна комисия, известна като Международна комисия срещу корупцията и безнаказаността в Хондурас. Година и половина след встъпването си в длъжност групите на гражданското общество са разочаровани от забавянето на процеса, тъй като правителството и ООН все още не са постигнали споразумение относно обхвата на работа на потенциалната комисия.

През декември правителството на Кастро подписа писмо за намерения с ООН, за да насърчи установяването на мисията в Хондурас, където според американски дипломати годишно се губят 3 млрд. долара, а според местните власти 74% от населението живее в бедност.

ООН призова за отмяна или промяна на редица закони, които възпрепятстват способността на Министерството на обществените работи да разследва и преследва длъжностни лица и законодатели за злоупотреба с обществени средства и пране на пари. Независимостта на Международна комисия срещу корупцията и безнаказаността в Хондурас при разследването на престъпления също беше ключов спорен момент в преговорите.

Международна комисия срещу корупцията и безнаказаността в Хондурас ще бъде втората антикорупционна комисия в страната. През 2016 г. с подкрепата на Организацията на американските държави (ОАД) и администрацията на Барак Обама беше създадена Мисията за подкрепа срещу корупцията и безнаказаността в Хондурас. Тя разкри корупцията на чиновници, законодатели и политици, много от които свързани с бившия президент Хуан Орландо Ернандес, който беше екстрадиран в Съединените щати по обвинения в трафик на наркотици, след като напусна властта в началото на 2022 г.

Мисията напусна Хондурас през 2020 г., след като ОАД не успя да постигне споразумение с правителството на Ернандес за удължаване на престоя ѝ.

 

Превод: Стела Димитрова

Източник: Reuters