Ръководителят на НАТО обнадежден за кандидатурата на Украйна

0
90
A closeup shot of the waving flag of The North Atlantic Treaty Organization with interesting textures

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг каза, че Украйна ще получи „положителен отзвук“ по пътя си към членство, докато лидерите на западния военен алианс се срещат, за да обсъдят последиците от руската инвазия, довела войната до прага им.

Разногласията между страните членки на НАТО обаче означават, че няма да има точна дата или директна покана за присъединяването на Украйна.

Въпреки това, Столтенберг потвърди, че Киев ще получи повече военна помощ, гаранции за сигурност, облекчаване на формалните условия за присъединяване, както и нов формат на сътрудничество с алианса, така наречения Съвет НАТО-Украйна.

Украйна се бори и чака

Москва посочи разширяването на НАТО на изток като ключов фактор в решението си да нахлуе в Украйна. Ето защо и  двудневната среща на върха бе критикувана от Москва.

Руската държавна информационна агенция (РИА), цитира базиран във Виена високопоставен руски дипломат, според който: „ Европа ще бъде първата, която ще се изправи пред катастрофални последици, ако войната в Украйна ескалира.“

Членовете на НАТО са единодушно против присъединяването на  Киев докато продължава войната. Такова мнозинство  обаче липсва по въпроса колко бързо след войната може да се случи приемането и при какви условия.

От друга страна, членовете на НАТО в Източна Европа подкрепиха позицията на Киев с аргумента, че поставянето на Украйна под чадъра на колективната сигурност на НАТО е най-добрият начин да се възпре Русия от ново нападение.

Посланикът на Литва в НАТО потвърди, че срещата на върха ще отдели 500 милиона евро годишно за помощ на Украйна, включваща медицински доставки и разминиране. В допълнение  на това гаранциите за сигурност на Г-7 за Украйна ще бъдат обявени веднага след срещата на върха на НАТО.

Швеция на опашката за членство 

Докато Украйна чака, друга страна привидно си осигури пробив по пътя си към членство в НАТО.

Турският президент Ердоган предаде кандидатурата на Швеция за присъединяване за ратифициране в парламента. По тази начин той сложи край на своята опозиция. Присъединяването на Швеция бе възпрепятствано от Турция поради разногласия за борбата с терористичните групи, но шведският премиер Улф Кристерсон и Ердоган успешно се договориха за засилване на сътрудничеството в тази област.

Инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. накара Швеция – и нейната северна съседка Финландия – да се откажат от военната необвързаност и да кандидатстват за присъединяване към НАТО. Финландия стана 31-вият член на НАТО през април.

Превод: Вероника Средкова

Източник: Reuters