Китай и Индия изглежда ще са най-големите акционери в Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

0
1416

AIIB_logo

Китай вероятно ще държи 25-30% от акциите в новата Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ), докато Индия ще бъде вторият по големина акционер, казаха в петък делегати, след тридневна среща на страните-учредителки на банката.

АБИИ трябва да започне да функционира до края на годината. По време на срещата в Сингапур са били финализирани текстовете на договора, които се очаква да бъдат готови за подписване до края на юни. Детайли по тях не са дадени.

Няма и детайли по разпределението на дяловете, но делегати са казали на „Ройтерс“, че се очаква Китай да притежава 25-30% от банката, а Индия да бъде вторият по големина собственик. Китайският дял в стоте милиарда долара капитал на банката ще бъде по-малък от 30%, каза за Ройтерс представител от Азия. Друг делегат каза, че дялът на Индия ще бъде между 10 и 15%. И двамата са искали анонимност.

Като цяло се очаква азиатските държави да притежават между 72 и 75% от банката, докато европейските и други държави ще притежават останалото. Друг делегат каза, че представителят на всяка държава ще представи предложенията на своето правителство за взимане на крайно решение.

Имаше и скептични относно срока за оперативна готовност на банката, тъй като всеки един от членовете ще трябва да получи одобрение от правителството и законодателната власт.

Източници: Economic Times

Изготвил: Димитър Велинов