Руската и китайската флоти направиха първите съвместни учения в Средиземно море

0
1182

 

Девет руски и китайски военни съдове бяха събрани в Средиземно море за военно учение, което продължи до 21 май, съобщиха от руското министерство на отбраната.

Първите съвместни военни учения на двете държави в региона се провеждат в момент, в който отношенията между Русия и Запада напрегнати заради ситуацията в Украйна, а Китай все по-самоуверено настоява за своите претенции в морски територии. Русия се опитва да укрепи съществуващите и да създаде нови връзки с Азия, Африка и Южна Америка, както и да затопли отношенията си със страните от пост-съветското пространство.

Китай и Русия правят съвместни учения в Тихия океан от 2012 г. Същевременно САЩ увеличават взаимодействието си със своите съюзници в Азия, в отговор на китайските териториални претенции в Южнокитайско море. В края на април, президентът на САЩ Барак Обама обвини Китай, че увеличава военната си мощ, с цел да подкрепи претенциите си. Китай твърди, че около 90% от 3,5 млн кв. км. От Южнокитайско море са негова суверенна територия. В същото време, Филипините, Тайван, Малайзия, Бруней и Виетнам също имат претенции към тези води.

На 21 май, щатски разузнавателен самолет неколкократно е прелетял над изкуствените острови, „строени“ от Китай в Южнокитайско море, а Китай не закъсня да подаде жалба срещу Вашингтон. Островите имат за цел да „узаконят“ китайските претенции в басейна. Според международното морско право обаче, подобни острови не дават на Китай права над водите около островите.
На 17 май, руското министерство на отбраната заяви, че щаб-квартирата за упражненията е на борда на руския ракетоносец „Москва“, който се числи към Черноморския руски флот, базиран в Крим. Ще напомним, че полуостров Крим се присъедини към Русия през март 2014 г. след оспорван от Запада референдум.

Вице-адмирал Александър Федотенков, заместник командващ на руския флот, който води упражненията от руска страна, каза, че ученията „Морско сътрудничество – 2015“ не са насочени срещу трета страна.
„Целта е да се засили взаимното разбирателство между флотовете … по отношение на подсилване на стабилността, справянето с нови предизвикателсттва и заплахи в морето,“ каза Федотенков. Упражненията ще са насочени към повишаване сигурността на мореплаването, снабдяването във вода, ескортни задачи и стрелба.

Москва повиши военните си учения във връзка с влошаващите се отношения със Запада, което доведе до критика от НАТО.

Русия твърди, че трябва да предпази интересите си срещу повишаващата се роля на НАТО. Китай също все повече увеличава военните си възможности, откакто Си Дзинпин зае президентския пост през 2013 г., опирайки се на флота, който може да проектира китайската мощ, особено в оспорваните територии в Южнокитайско море.

Русия и Китай притежават вето гласове в Съвета за сигурност на ООН и нерядко имат спорове със Запада. Те често имат общи позиции по ключови въпроси от международната политика.
„Целта е да се задълбочи приятелското и практическо сътрудничество между двете страни и да се увеличат възможностите на нашите флоти да се сравят с мирновременни заплахи за сигурността,“ каза говорителят на китайското министерство на отбраната Ган Яншен по-рано този месец.

 

Източници: Hurriyet daily newsReutersYahoo News

Изготвил: Димитър Велинов