Компаниите дават повече пари за здравеопазване, отколкото за образование

0
1845

Varkey GF logo

Американската фондация “Варки” (Varkey Foundation), в сътрудничество с ЮНЕСКО, публикува доклад на първото си цялостно проучване върху средствата, отделяни за образование от бюджетите за Корпоративна социална отговорност (КСО), на 500-те най-големи международни корпорации, обявени в класацията на сп. “Форчън” за 2013 г.

Корпоративната социална отговорност (КСО) на фирмите представлява един от начините те да покажат своята отговорност към обществото и обкръжаващата го среда. КСО се разбира и като стълб на съвременното проспериращо общество. В Зелената книга на Европейската комисия под дефиницията за КСО е записано следното: “Декларирайки своята социална отговорност и доброволно поемайки задължения, които надхвърлят общите законови и обичайни изисквания, които трябва да се спазват при всички случаи, фирмите се стараят да повишат стандартите за социално развитие, защита на околната среда и уважение на основните права и приемат да прилагат отворено управление, да съгласуват интересите на всички заинтересовани страни в общ подход за качество и устойчивост“. По този начин всеки бизнес би могъл да допринeсe за изграждането на стабилна среда и развитието на човечеството.

Докладът “Business Backs Education” показва, че големите международни компании отделят само 2.6 милиарда долара (13%) за образователни дейности, от общ бюджет за социални ангажименти от 19,929 милиарда долара. Съобщава се също така, че по-малко от половината компании (218) от рейтинг класацията на списанието, предоставят средства за подпомагане на образователни инициативи.

Проучването предоставя сериозни доказателства за това, че корпоративните дарения за здравеопазване, са в пъти по-големи от тези за образование. Според доклада, ако всяка една от компаниите отдели само 20% от бюджета си, разпределен за КСО, и го насочи към образование, тогава общата сума от 2,6 милиарда долара ще нарасне до 4 милиарда. При адекватно насочване на средствата 3 милиона деца в световен мащаб ще имат шанса да посещават начално училище.

Генералният директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова, споделя: “Този доклад сигнализира за съществуването на огромна възможност компаниите да увеличат средствата, които отделят за образование чрез КСО. Погледът им трябва да бъде насочен към достигане до младежкия потенциал от развиващите се страни, защото няма по-силна връзка от тази между образованата, квалифицирана работна ръка и устойчивото икономическо развитие. Това е инвестиция, която в наши дни е разумна за бизнеса, за младите хора, и за изграждането на по-справедливи и проспериращи общества.”

varkey unesco

Фирмите, които харчат най-много за образователни инициативи по програми от корпоративната си социална отговорност, са: Банко Сантандер (Banco Santander) – 197 милиона долара, Ай Бй Ем (IMB) – 144 милиона, Телефоника (Telefonica)– 130 милиона, Ексон Мобайл (Exxon Mobile) – 116 милиона, Таргет (Target)– 95 милиона, ГлаксоСмитКлайн (GSK) – 87 милиона., Майкрософт (Microsoft)– 87 милиона, Тойота Мотор (Toyota Motor)– 84 милиона, Рио Тинто Груп (Rio Tinto Group) – 82 милиона, Уелс Фарго (Wells Fargo)– 82 милиона, като данните са средни за трите години, в периода 2011-2013 г.

Докладът е публикуван в навечерието на Световния икономически форум в Давос, за да повиши осведомеността на бизнеса за кампанията Business Backs Education, създадена съвместно от фондация “Varkey”, ЮНЕСКО и арабската филантропска организация “Dubaj Cares”. Кампанията има за цел да ангажира бизнеса с повишаване на средствата отпускани за образование, така че те да достигнат 20% от глобалния бюджет за КСО до 2020 г.

Изпълнителният директор на фондация “Varkey”, Викаш Пота, казва: “Тази кампания се осъществява в точния момент, но за да бъде успешна, световните бизнес лидери трябва да погледнат с нови очи на средствата, които харчат за социална дейност. Бих ги призовал да преразгледат с колко от ресурсите си се ангажират за подобряване на детското образованието по целия свят. С колко помагат на децата да се изучат, за да се справят с бедността и да имат един по-добър живот? Колко са подготвени със знания децата, за да се конкурират успешно в утрешния свят?”

В доклада се констатира, че по-голямата част от средствата за образование от КСО, са отделени от шепа компании. Първите десет фирми от класацията дават 42%, докато топ 20 от тях допринасят само с 62% от световния принос за образование на фирми, обвързани с корпоративна социална дейност. Най-популярната област, в която се дарява, е висшето образование с 33% от средствата. Докато за основно образование процентите са 16, а за средно само 14%.

Харченето на средства за образование от тези фондове не е концентрирано там, където е най-необходимо. Като цяло, похарчените средства от КСО за определените от ЮНЕСКО приоритетни региони – Африка, Азиатско-тихоокеанския регион и Латинска Америка, са общо за основно и средно образование 42% или 1 милиарда долара от сумата за КСО на класираните от “Форчън Глобал 500” компании.

Австралия (62%) и Германия (60%) са страните, които отделят най-голям процент за образование от КСО, като насочват средствата към приоритетните според ЮНЕСКО региони. Съединените американски щати харчат 42%, а Англия – 24%. Франция изразходва само 4% от средствата за приоритетните региони.

 

Източници и снимки: UNESCO и Varkey Foundation

Изготвил: Гергана Янчева