Последните мироопазващи сили на ООН в Мали се изтеглиха напълно 

0
157

Операцията на ООН за поддържане на мира в Мали (MINUSMA) завърши изтеглянето си в неделя след десетилетие на многостранни усилия в подкрепа на западноафриканската държава и нейния народ. По-рано миналата година малийските власти поискаха мисията да приключи.

Многостранната интегрирана мисия на ООН за стабилизиране в Мали (MINUSMA) беше изпратена  в Мали през 2013 г. след въстание на сепаратистите, които се опитаха да поемат контрола над северната част на страната, и последвалия военен преврат.

Създадена с Резолюция 2100 на Съвета за сигурност на ООН, мисията включваше повече от 15 000 войници и служители, които служеха в градове и селища в цялата страна.

Справяне с редица предизвикателства

През десетилетието на своята дейност MINUSMA помогна на Мали да се справи с множество предизвикателства. Сред най-трудните мироопазващи мисии на ООН, тя претърпя повече от 300 смъртни случая сред своите войници и персонал на фона на продължаващото насилие и разширяващата се несигурност в голяма част от северната и централната част на страната

В събота вечерта генералният секретар на ООН изрази най-дълбоката си благодарност към персонала на MINUSMA, включително към ръководителя на мисията Уейн, който „осигури изключително лидерство в един труден контекст“, заяви Стефан Дюжарик, говорител на ООН.

Подкрепа за политическия процес

MINUSMA подкрепяше политическия процес и изпълняваше редица задачи по стабилизиране, с акцент върху основните населени места, защитата на цивилното население, наблюдението на правата на човека, създаването на условия за предоставяне на хуманитарна помощ и завръщането на разселените лица, както и подготовката на свободни, приобщаващи и мирни избори.

Прекратяване на мисията

Министърът на външните работи на Мали поиска оттеглянето на MINUSMA на заседание на Съвета за сигурност на ООН на 16 юни. На същия ден правителство на Мали публикува съобщение в пресата, в което отново поиска мисията на ООН да бъде незабавно напусната.

Мандатите на ООН за поддържане на мира се определят от Съвета за сигурност, но от политическа и практическа гледна точка мисиите не могат да функционират без подкрепата и сътрудничеството на властите на приемащата страна.

На 30 юни Съветът за сигурност на ООН единодушно прие Резолюция 2690, с която ефективно се прекратява предишният мандат на MINUSMA и се изисква прехвърляне на задачите ѝ, както и безопасно и организирано изтегляне на мисията до 31 декември 2023 г., което да бъде последвано от период на прекратяването ѝ.

През последните шест месеца мисията изтегляше персонала си при трудни условия за сигурност.

Периодът на ликвидация започна

Началото на периода на ликвидация започна в понеделник, 1 януари 2024 г. По-малък екип и тиловите части на страните, предоставящи войски и полиция, ще останат на местата в Гао и столицата Бамако, за да наблюдават организираното транспортиране на активите и подходящото премахване на оборудването, собственост на ООН, заяви говорителят на ООН.

Ръководителят на MINUSMA Уейн заяви, че мисията може и да напуска, но ООН ще остане в Мали. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш потвърди в събота ангажимента на ООН да работи с малийския народ и преходното правителство за възстановяване на конституционния ред, както и за насърчаване на мира и сигурността и устойчивото развитие, заяви неговият говорител С. Дюжарик.

Превод: Белослава Тенчева

Източник