Латинска Америка желае Папа от латиноамериканска държава, шансовете – малки

0
980

pope_2477837k

Латинска Америка е дом на най-голямата в света католическата държава, но надеждата, че следващият Папа ще бъде от региона изглеждат слаби, според експерти, предаде АФП.

Преобладаването на европейци в Колегията на кардиналите означава, че шансовете за Латинска Америски папа са малки, въпреки че имената на редица високопоставени духовници от региона бяха споменати като възможен избор. Колегия от 118 кардинали, от които 62 европейски членове и само 19 от Латинска Америка, ще избере наследникът на папа Бенедикт XVI, който обяви в понеделник, че се оттегля от Ватикана.

„Тъй като Латинска Америка е крепост на християнството по време на такива трудни моменти, би било добре за нас, за да получим Латино-Американец за Папа“, каза Фернандо Рейес, 57-годишен професионален цигулар, който се моли всеки ден в църквата „Ла Мерсед“  в Сантяго, Чили. Прекръствайки се преди да напуснат църквата, Рейес отбеляза, „Щях да бъда горд. Имахме италиански, полски, немски Папа. Време е за Латинска Америка.“Бразилските кардинали Жоао Брас де Авиш, 65-годишен, който е получил похвала като началник на канцеларията на Ватикана за религиозни конгрегации, и Одильо Педро Шерер, 63-годишният архиепископ на Сао Пауло, са посочени като възможности.

Други латиноамериканци също е възможно да се включат като възможности: аржентинецът Леонардо Сандри и Хорхе Марио Берголио, архиепископ на Буенос Айрес. Сандри е начело на канцеларията на Ватикана за църквите в Източните църкви. Той спечели слава като „гласът“ на папа Йоан Павел II, когато папата загуби способността да се говори, заради болестта на Паркинсон.
„За да видим възможностите за папа от Латинска Америка, трябва да погледнем в състава на Колегията на кардиналите“, каза Бернардо Баранко, експерт в Центъра за религиозни изследвания в Мексико. „

Докато някои виждат Латинска Америка като 40%-на част от 1,2 млрд. католическо население в света като опора на вярата, църквата също е изправена пред предизвикателства в региона от евангелистките църкви. В Мексико, процентът от населението, които се самоопределят като католици падна от над 90% през 1980 до 84% през 2010 г., последната година, за която има налични данни. В Бразилия, спадът е още по-силен от 84% през 1995 г. до 68% през 2010 г.
„В цифрово изражение, Латинска Америка е доминирана от католическо население, в по-широк смисъл, това не са най-добрите времена за църквата“, каза Баранко. „Напротив, тя преживява тежка криза, която никога не е виждала преди.“

Въпреки това, някои считат най-голямо католическо население в света на Латинска Америка като силен коз. „Това ще бъде централен аргумент за избор на Латинска Америка папата, защото бъдещето на църквата е в южното полукълбо“, каза Р. Андрю Чеснът, професор по религиозни науки в университета във Вирджиния. „Аз не правя предсказания, но мисля, че ще има контингент от европейските кардинали, които биха подкрепили Африкански или Латино-Американски кандидат“.

фото:

източник: