[:bg]Ще се справи ли с предизвикателствата новото правителство в Либия?[:]

0
475

[:bg]На 5 февруари в Либия бе избрано ново временно правителство, което да управлява до изборите на 24 декември 2021 г. Абдул Хамид Дбейба е новият премиер на Либия. 132 от общо 133 присъствали на сесията депутати от Либийския парламент гласуваха своето доверие на правителството на Дбейба. Той заяви, цитиран от Africanews: „Това ще бъде правителството на всички либийци. Либия е единна и обединена.“

Негова главна мисия е да прекрати или поне да сложи началото на прекратяването на размириците в Либия, които продължават от 2011г. насам.

Предизвикателствата пред кабинета на Абдул Хамид Дбейба

Събитията в Близкия изток оказват сериозно влияние не само в неговите предели, но и на световно ниво. Проблемите в страните от Северна Африка имат своята дългогодишна история. В Либия те се задълбочават и ескалират след като дългогодишният диктатор Муамар Кадафи е свален и убит, а в страната избухва гражданска война.

Задачата на Дбейба е трудна, тъй като трябва да разреши дългогодишни конфликти между различните части на страната, които се разрастват след смъртта на М. Кадафи. Очакванията към временното му правителство са да замести двете съперничещи си правителства на територията на Либия: признатата от ООН администрация в Триполи на Правителството на националното съгласие (ПНС) на министър-председателя Файез ал Сарадж, и базираната в Тобрук Камара на представителите (ЛНА) – ръководена от генерал Халифа Хафтар, пише „Ал-Монитор“.

Блокадата, която бившият генерал на Кадафи Х. Хафтар наложи през 2020 г. върху петролното производство в Триполи, се превърна в сериозен удар върху икономиката на Либия, крепяща се именно на добива на нефт. Между двете враждуващи страни предстои да бъде създадено споразумение, което да потуши кризата в страната.

И двете враждуващи администрации в Либия са подкрепяни от външни сили. На страната на Либийската национална армия (Изтока) застават Египет, ОАЕ, Русия, а Правителството на националното съгласие (Запада) е подкрепяно от ООН, Турция и САЩ. На чуждестранните войски, сражаващи се за двете враждуващи страни (предимно от сирийски произход), които се намираха на територията на Либия, ООН даде краен срок за изтегляне през януари.

Реакциите по повод избора на новото правителство

След като Абдул Хамид Мохамед Дбейба бе избран за министър-председател на новото правителство, специалният пратеник и ръководител на Мисията за подкрепа на ООН в Либия Стефани Уилямс коментира: „От името на ООН имам удоволствието да стана свидетел на този исторически момент“.  От думите й можем да съдим за големите очаквания на ООН към новоизбрания министър-председател и правителството му.

Представител на телевизия „Ал-Джазира“, който отразява събитията в Триполи  казва, че надеждата сред либийците е, че кандидатите ще успеят да обединят правителствата си преди изборите. Той обобщава: „Надеждите са, че това ново преходно правителство може да доведе до обединение и до процес на помирение, който ще позволи да се проведат избори по-късно тази година.“

Но новото правителство не е само повод за надежда. Някои либийци се отнасят критично към промените в управлението, които според тях се ръководят от чужбина, и се страхуват, че обстановката в страната няма да се подобри. Основен проблем е как ще бъдат разоръжени стотиците въоръжени групи в страната: „Войната и напрежението ще се върнат рано или късно, стига въоръжените групи да имат власт“, споделя Абдулатиф ал Зоргани, държавен служител в Триполи пред „Ал-Джазира“.

Пред новото правителство стоят редица политически, икономически и граждански проблеми, които то тепърва ще трябва да разреши.

 

Автор: Алис Любомирова[:]