Ливан: Съветът за сигурност осъди терористичната атака в Триполи

0
1203
UN Photo/Loey Felipe
UN Photo/Loey Felipe
UN Photo/Loey Felipe

Възмутени от нападението на Джабхат Ал-Нусра, станало причина за множество смъртни случаи и наранявания в ливанския град Триполи, Съветът за сигурност на ООН, категорично осъди инцидента и заяви решимостта си да се бори с тероризма, по всички възможни фронтове.

В прессъобщение, публикувано вчера (11.01.) в Ню Йорк, членовете на Съвета изразиха съболезнованията си на семействата на жертвите, както и на народа и правителството на Ливан. Също така, пожелаха и бързо възстановяване на ранените при инцидента.

Според съобщения в медиите, на 10.01. при самоубийствения бомбен атентат на кафене в ливанския град, са загинали най-малко девет души, а десетки други са ранени. Нурса фронт, терористична групировка на Ал Кайда, е поела отговорност за нападението.

Потвърждавайки, че тероризмът във всичките му форми и проявление, представлява една от най-сериозните заплахи за международния мир и сигурност, както и че всички актове на тероризъм, са престъпни и неоправдани, независимо от тяхната мотивация, Съветът потвърди решимостта си да се бори с всички форми на тази напаст, в съответствие съв своите отговорности, съгласно Устава на ООН.

Членовете на Съвета за сигурност подчертаха необходимостта от привеждането на извършителите, организаторите, спонсорите на тези осъдителни актове, пред правосъдието, и призоваха всички страни, в съответствие с техните задължения, съгласно международното право и съответните резолюции на Съвета за сигурност, да си сътрудничат активно с ливанските власти, в това отношение.

В своето изявление, Съветът припомни на страните, че трябва да гарантират, че предприетите мерки за борба с тероризма, са в съответствие с всички техни задължения, съгласно международното право, по-специално международните права на човека, бежанците и хуманитарното право.

Като потвърди своята пълна подкрепа за суверенитета на Ливан, териториалната му цялост, единство и политическа независимост, членовете на Съвета припомниха президентските изявления от 10 юли 2013 г. и от 29 май 2014 г., и се обърнаха към всички ливанци, да запазят националното си единство, в условията на опитите за подкопаване стабилността на страната.

Съветът подчерта и значението от това всички ливански партии да спазват ливанската политиката на дисоциация и да се въздържат от всякакво участие в сирийската криза, в съответствие с ангажимента им по Декалрацията от Баабда.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова