Протести в Иран през нощта след паметника на Махса Амини

0
241

 

Хиляди хора отбелязаха 40 дни от смъртта на 22-годишната иранка Махса Амини, която предизвика вълна от недоволство в цялата ислямска република,  с ареста си по повод нарушаване на ислямските правила за обличане на жените. Погребението ѝ миналия месец бързо породи гняв между млади жени, които изгориха забрадките си и се изправиха срещу силите за сигурност. На широко разпространена снимка, потвърдена от Агенция „Франс прес“, млада жена без хиджаб е заснета да стои на покрива на автомобил и да гледа в далечината към магистрала, пълна с десетки автомобили и хора в знак на протест.

Повече от пет седмици след смъртта на Амини демонстрациите не дават признаци на прекратяване, а протестите продължиха през цялата нощ. Опечалените скандираха в гробището Аичи край Сакез, преди да се отправят към офиса на губернатора в центъра на града, където според ирански медии някои от тях са се готвели да нападнат военна база. Във видеоклип, публикуван от базираната в Норвегия правозащитна група Хенгау, се чуват взривове при настъпването на нощта, когато силите за сигурност стрелят по протестиращи. „Силите за сигурност са пуснали сълзотворен газ и са открили огън по хората на площад Зиндан в град Сакез“, заяви организацията Хенгау, без да посочва дали има загинали или ранени. Иранската информационна агенция ISNA съобщи, че от съображения за сигурност интернетът в Сакез е бил прекъснат, а в града са се събрали близо 10 000 души.

На видеоклипове, споделени в интернет, се вижда, че хиляди други хора си проправят път с автомобили, мотоциклети и пеша по магистрала, през полета и през река, за да се включат в протеста. Протестиращите скандират „Смърт на диктатора“ и заявяват “Тази година е годината на кръвта, Сейед Али ще бъде свален“, визирайки върховния лидер на Иран- аятолах Али Хаменей.

Превод:Габриела Никова

Източник:https://www.theguardian.com/international