ООН все още няма данни за разработване на биологично оръжие в Украйна

0
293
UN photo /Loey Felipe Широк изглед към залата на Съвета за сигурност

Организацията на обединените нации не е запозната с никакви програми за биологично оръжие в Украйна, повтори високопоставен служител в Службата на ООН по въпросите на разоръжаването (UNODA) в четвъртък на брифинг пред Съвета за сигурност.

Това вече е третият път след инвазията на 24 февруари, в който Съветът се събира официално по искане на Русия, за да разгледа текущите обвинения.

Върховният представител на ООН по въпросите на разоръжаването – Изуми Накамицу, преди това информира посланиците – първо през март, а след това отново през май – че ООН няма доказателства за използване на биологични оръжия в Украйна.

Без промяна

„Това остава случаят днес“, каза пред Съвета нейният заместник – Адедеджи Ебо.

„Бих искал също така да отбележа, че в момента ООН няма нито мандат, нито технически или оперативен капацитет да разследва тази информация“, добави той.

Както Русия, така и Украйна, са страни по Конвенцията за забрана на биологическото оръжие от 1972 г. (КБО), която забранява разработването, производството, придобиването, трансфера, съхраняването и използването на биологични и токсични оръжия.

Без консенсус

Г-н Ебо докладва за хода на официалната консултативна среща в Женева, поискана от Русия, съгласно член V от Конвенцията и заключителните декларации на нейната Втора и Трета конференция за преглед.

„На срещата бе изслушано представянето от Руската федерация на нейното искане за консултация по член V относно съответните неуредени въпроси от страна на Руската федерация към Съединените щати и Украйна, относно изпълнението на съответните им задължения по Конвенцията в контекста на разработването на биологични лаборатории в Украйна“, каза той.

И Украйна, и САЩ отговориха на срещата, която завърши без консенсус.

Тази седмица Русия подаде официална жалба до Съвета за сигурност съгласно член VI от Конвенцията, заявявайки, че Украйна и САЩ не са предоставили „необходимите обяснения“.

Член VI позволява на страните членки да поискат от Съвета да разледва нарушенията на Конвенцията. Държавите ще трябва да си сътрудничат при всяко негово разследване.

Без насоки

Г-н Eбo съобщи, че от влизането в сила на КБО, разпоредбите на член VI никога не са били прилагани.

„Конвенцията не предоставя никакви насоки относно типа разследване, което Съветът може да започне. Страните членки също не са разработили и никакви специфични насоки или процедури относно модалностите, които да се използват за целите на разследване по член VI“, каза той.

Висшият служител подчерта готовността на UNODA да подкрепи всяко разследване, започнато от Съвета.

Русия подава жалба

Посланикът на Русия Василий Небензя заяви, че все още нерешените въпроси от консултативната среща трябва да бъдат решени и твърди, че жалбата му е добре обоснована.

Той цитира споразумение от 2005 г. между Пентагона и Министерството на здравеопазването на Украйна относно сътрудничеството за предотвратяване на разпространението на технологии, патогени и информация, които могат да бъдат използвани за разработване на биологични оръжия.

„Прякото участие на Пентагона във финансирането на военната биологична дейност в Украйна е отразено в плана за предоставяне на техническа помощ на определени получатели на Министерството на отбраната на Украйна от 2018 г. Това е съгласно същото споразумение от 2005 г.“, каза той.

„Истинският бенефициент на средствата са лабораториите на Министерството на отбраната на Украйна в Киев, Лвов, Одеса и Харков.“

Украйна: Без биологични оръжия

И Украйна, и САЩ опровергаха твърденията на Русия.

„Украйна никога не е разработвала, произвеждала или съхранявала – сама или заедно с някой друг – биологични или химически оръжия“, заяви пред Съвета заместник-постоянният представител на Украйна в ООН Христина Хайовишин.

„Страната ни не разполага с подходяща инфраструктура за разработване и производство на биологични оръжия.

„Колосална загуба на време“: САЩ

Посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд характеризира срещата като „колосална загуба на време“, съобщавайки, че е била проведена с единствената цел да се разпространява дезинформация.

„Няма значение колко срещи Русия се опитва да свика по този въпрос. И няма значение колко силно задейства пропагандната си машина. Не трябва да отклоняваме ресурсите на ООН към неоснователно разследване. И ние не трябва да позволяваме тактиката на Русия да ни отклони от нейната брутална агресивна война.

 

Превод: Злата Кула

Източник: UN News