Майкъл Блумбърг насърчава инвестициите в градовете и възобновяемите енергийни източници

0
829
12-10-2014Renewable_Energy
Снимка: World Bank/Dana Smillie

Като приветства усилията на Индия да се изправи срещу климатичните промени, Специалният пратеник на Генералния секретар на ООН за градовете и климатичните промени, Майкъл Блумбърг, заяви, че страната е в изключително добра позиция да се възползва от предимствата на възобновяемата енергия.

Отбелязвайки плана на правителството за инсталирането на около 100 гигавата слънчева енергия в страната до 2022 г., г-н Блумбърг посочи основните предимства за развитието, които страната може да постигне, като се има предвид голямото количество слънчева радиация, която получава и пониженото ниво на инфраструктура, необходима, за да достигне слънчевата енергия до домовете на хората.

„Представете си посланието, което ще изпрати на света, ако Индия е в състояние да постигне целта си за привеждане на електроенергия за всяко домакинство, което не е имало досега, до голяма степен с чиста слънчева енергия – в една малка част от стойността на конвенционалната мрежа“, каза Специалният пратеник, в своето обръщение, по време на конференцията за „РЕ-инвестиране“, насочена към увеличаването на финансовата помощ за възобновяема енергия. „Това ще бъде голям успех – и копирана – по целия свят.“

Г-н Блумбърг се присъедини към водещи специалисти за възобновяемите енергийни източници и инвестиционни от Индия и целия свят, по време на конференцията „РЕ-инвестиране“, като част от двудневното му посещение в страната (17-18.02.), в която той се застъпи за увеличаване на възобновяемите източници на енергия, по-интелигентни градове, устойчив транспорт и адаптиране към градския климат.

Той пристигна на конференция в рикша, задвижвана от сгъстен природен газ, което е далеч по-чиста алтернатива на горивата, които правят Делхи един от най-замърсените градове в Южна Азия. Той отбеляза, че повечето от въглеродни емисии в света, произтичат от градовете и източници, като сгради, транспорт и отпадъци, върху които се упражнява най-малко ограничен контрол.

„Мерки, за да направят тези системи по-ефективни и да направят градовете по-добри места за живеене“, заяви той, като подчерта разликата, която такива инвестиции биха могли да направят. „В Ню Йорк, бяхме в състояние да намалим въглеродния си отпечатък от 19% само за шест години, а също така да направим нашия въздух много по-чист, отколкото е бил повече от 50 години, да увеличим продължителността на живота с три години, и да станем водещ град в САЩ, в създаването нови работни места. И Индия може да направи същото за своите граждани.“

Г-н Блумбърг, който бе кмет на Ню Йорк в продължение на 12 години, заяви, че тези печалби не се получават, въпреки инвестициите в устойчивото развитие, а заради тях и подчерта още, че най-ефективните икономически политики за Индия ще са тези, които са за подобряване здравето и качеството на живот на хората.

„Фактът  е: хората искат да живеят в градове с чисти въздух и вода, добър обществен транспорт и улици, които са безопасни за разходка и колоездене. А там, където хората искат да живеят, бизнесът иска да инвестира. Добрата новина е, както показа и министър-председателя Моди, че климатичните промени вървят ръка за ръка с интелигентен икономически растеж. И от моя опит, той е абсолютно прав да постави градовете в центъра на вниманието на работата си.“

След като държавите се събират в Париж през декември, за да постигнат ново споразумение за климатичните промени, г-н Блумбърг заяви, че нито една страна няма да се ангажира с целите, за които мислят, че няма как да ги постигнат или които изискват голям разход за икономически растеж. Въпреки това, страните продължават да се движат напред, защото осъзнават предимствата на действията – за техните икономики и здравето на своите граждани.

„Лидерство на Индия помага да покажем на другите страни, като докаже, че чистата енергия, растеж, устойчив на климата, е пътят към по-светло бъдеще“,  заяви г-н Блумбърг. „Ние всички сме заедно в това изпитание и ние имаме много да се учим един от друг.“

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова