САЩ ще разреши износа на военни безпилотни самолети

0
664

 

800px-F-15,_71st_Fighter_Squadron,_in_flight
Снимка: Wikimedia Commons/U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Samuel Rogers

От САЩ съобщиха, че ще се разреши продажбата на военни безпилотни самолети на някои съюзническите ѝ държави. До сега само Обединеното кралство можеше да прави поръчки за военни безпилотни самолети, останалите страни имаха само невъоръжени самолети.

От сега нататък всички страни, които правят поръчки за такива самолети, трябва да подпишат споразумение, че ще ги използват само да военни кампании. За САЩ остава задачата да следят дали страните изпълняват споразумението.

Тази промяна в политиката на САЩ идва след близо двугодишно разглеждане. Това се случва едновременно с предприетия от  Китай  износ на безпилотни самолети от собствената си програма за поне 9 страни. От Държавния департамент съобщиха, че разрешават продажбата, за да се подсигури легалната и отговорната употреба на самолетите.

Те обаче не назоваха конкретно кои страни ще бъдат включени в продажбите, но анонимни източници твърдят, че предишните искания на Италия и Турция ще се преразгледат. Освен това в момента американските законодатели обмислят продажбата на невъоръжени безпилотни самолети от модела „Predator”  и на Обединените арабски емирства.

Някои модели безпилотни самолети – с обсег от 300км и носещи 500кг полезен товар – ще останат забранени за износ освен при изключително необичайни обстоятелства.

Военните безпилотни самолети са съществена част от антитерористичната стратегия на САЩ. Благодарение на тях са убити много лидери и членове на Ал Кайда и други военни групировки. Въпреки това обаче този метод е критикуван поради цивилните жертви, които оставя понякога.

В Конгреса обаче има и критика срещу продажбата на безпилотните самолети дори и на близки съюзници.

Служителите в сферата на отбраната имат трудности да смогнат на всички искания на военните командири за използване на безпилотни самолети. Освен това срещат трудности и при транспортирането им на необходимите места, когато трябва да се извършат съвместни мисии със съюзници.

Сред изискванията за осъществяване на продажба на военен безпилотен самолет ще бъде и споразумение, задължаващо страната-купувач да използва самолетите съгласно международното право и „да не  извършва противозаконно наблюдение или да използва противозаконна сила срещу своето население.”

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: BBC