ЮНЕСКО стартира мрежа за обучение по информационна и медийна грамотност в страните от Магреб

0
1034
rsz_72853dc401
Снимка: UNESCO

Осемнадесет експерти по медийна и информационна грамотност (МИГ) от Алжир, Мавритания, Мароко и Тунис се срещат тази седмица в Тунис, за да създадат първата регионална мрежа от експерти, които да започнат обучението на преподаватели по МИГ в Съюза на Арабския Магреб.

Със стартирането на програмата на ЮНЕСКО за обучение на учители в областта на МИГ, през 2011 г., в град Фес, Мароко, е налице повишено желание за създаване на сдружение от експерти, които да обучават преподаватели по МИГ за целите на училищата в страните от Магреб. Интеграцията на медийната и информационна грамотност в училищните програмите, както и в извънкласните занимания на младите хора, e от важно значение за развитието им.

Офисът на ЮНЕСКО в Рабат, в партньорство с Арабския институт за правата на човека, въвеждат заедно план за създаването и стартирането на първата регионална мрежа от преподаватели по медийна и информационна грамотност. Осемнадесет бъдещи експертни преподаватели от различни профили (учители, журналисти, медийни специалисти, библиотекари и т.н.), подбрани от ЮНЕСКО, се срещат тази седмица в Тунис за три дни, за да актуализират своите знания в областта на МИГ, да обменят опит в педагогическите практики и да приемат план, с който да се осъществи широко интегриране на МИГ в живота на младите хора от Магреб.

Медийната и информационна грамотност има важна роля в ежедневието на хората. Тя е в основата на свободата на словото, изразяването и информирането. Чрез нея хората имат възможност да разберат функциите на медиите и доставчиците на информация от всякакъв вид, да оценят критично съдържанието им, да могат да взимат информирани решения като потребители и създатели на информация и медийно съдържание.

Събитието се реализира с подкрепата на Шведската агенция за международно сътрудничество и развитие.

 

Източник: UNESCO

Изготвил: Гергана Янчева