Мексико: Службата на ООН по правата на човека изрази загрижеността си, относно изчезналите студенти

0
905
05-31-ohchr-colville
UN Photo

Службата на ООН по правата на човека (OHCHR) предупреди да не се прибързва в заключенията, относно „сложното и все още продължаващо“ разследване на изчезването на 43 студенти в Мексико.

По време на двуседмичен брифинг, относно правата на човека и хуманитарните въпроси, в Службата на ООН в Женева, говорителят на OHCHR, Рупърт Колвил, заявил пред журналисти, че ДНК идентификацията на изгорените тела на 43 изчезнали студенти в Мексико, не е възможна, поради степента на изгаряне.

Главният прокурор заяви, че фрагментите от костите, са твърде малки, за да е възможно идентифициране, като подчерта необходимостта да се изчака, за да се завърши съдебномедицинският анализ.

Според OHCHR, студентите са били видени за последно на 26 септември, когато пристигнали в Игуала (Гуереро), за да организират протест. Студентите били блокирани от полицията, за които се твърди, че действали в тайно споразумение с местна престъпна банда. След това полицията открила огън по студентите, като убили шестима, включително едно 15-годишно дете и трима студенти, а ранили още 17 души, а 43 студенти, били отведени под стража.

В резултат на първоначалните разследвания, 52 души бяха арестувани, във връзка с изчезването на студентите, включително най-малко 36 местни полицаи. Министерството на вътрешните работи и главният прокурор са установили пряк диалог със семейства, студенти и неправителствени организации.

Междувременно, Върховният комисар на ООН по правата на човека, Зейд Ра‘ад Ал-Хюсейн, се срещна с мексиканския заместник-министър по многостранните въпроси и човешките права, миналата седмица, в Женева, заяви г-н Колвил. Те са провели сериозна дискусия относно разследването и значимостта на истината, която тепърва предстои да бъде разкрита. Притесненията по случая, са не само на национално ниво, но и на международно, добави още г-н Колвил.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова