Мисията на ООН приветства стъпките, предприети за помирение в Мали

1
870
582349-Stephane-Dujarric
UN Photo/Mark Garten

Стефан Дужарик, говорител на Генералния секретар на ООН, Бан Ки-Мун

Мисията на ООН в Мали (MINUSMA) приветства страните, които участват в осъществяването на споразумение за мир и помирение, което бе инициирано в Алжир в неделя (01.03.).

Според Стефан Дужарик, говорител на Генералния секретар на ООН, правителството на Мали, член на коалицията на въоръжени групировки „Платформа“ и посреднически екип, воден от Алжир, постигна съгласие на 02.03., че въпреки че „координацията“ на коалиция от въоръжени групи, все още не е парафирала документа, разполага с поисканото допълнително време, за да се консултира със своите избирателни райони в Мали.

Мисията на ООН твърди, че проектът за мирен договор, е „най-приемливият компромис, за да се отговори на многобройните предизвикателства, пред които е изправена Мали“. От Мисията също така отбелязаха, че е необходимо продължителна и обединена международна подкрепа, за подпомагане на страните при финализирането и след това прилагането на приобщаващо и устойчиво споразумение за мир.

„Ангажиментът на страните в Мали е от ключово значение за успеха. Затова Мисията призовава всички малийски страни да продължат и да участват конструктивно и добронамерено към окончателното разрешаване“, добави г-н Дужарик.

Правителството в Мали се стреми да възстанови своята стабилност , след поредица от неуспехи, от началото на 2012 г., включително и военен преврат, нови сражения между правителствените сили и бунтовници Туарег и изземването на северната територия от радикални ислямисти.

През голяма част от това време, северната част на Мали остава неспокойна, а в последните месеци, Мисията на ООН и „сините каски“ са подложени на повторни насилствени атаки.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.