ЮНЕСКО заклейми убийството на колумбийски журналист

0
1867
rsz_587510irina_bokova
UN Photo/Devra Berkowitz

Вчера (03.03.), ръководителят на Агенцията на ООН, с мандат да защитава свободата на словото, осъди убийството на колумбийски журналист Луис Карлос Пералта Куелар, и призова местните власти да направят „всичко възможно“, за да изправят извършителите пред правосъдието.

„Свободата на медиите е един от стълбовете на демокрацията и доброто управление“, заяви Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО. „Журналистите трябва да могат да упражняват професията си, без да се страхуват за живота си“.

Според ЮНЕСКО, г-н Куелар е бил собственик и директор на радиостанцията Линда Стерео и редовно говорел за корупцията. 63-годишният журналист е получавал няколко заплахи за живота си, до убийството му 14 февруари 2015 г., близо до дома му в Ел Дончело, в Югозападна Колумбия, което Ирина Бокова описа като „отвратително престъпление“.

В доклад, публикуван през март 2014 г., ЮНЕСКО подчерта нарастващата тенденция на убийства на медийни работници по света. Фокусирайки се върху най-новите предизвикателства пред развитието на медиите и свободата на словото, докладът, наречен „Световни тенденции в свободата на изразяване и развитие на медиите“, отбеляза, че повече от 430 журналисти са били убити в периода 2007-2012 г.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова