Очаква се Бейнър да разреши гласуването върху законопроекта за МВС

0
705

 

Capitol-Senate
Снимка: Wikimedia Commons

Очаква се говорителят на Камарата на представителите, Джон Бейнър, в най-скоро време да постави за гласуване преработения законопроект за финансиране на Министерството на вътрешната сигурност пред Камарата на представителите.

Законопроект, които предвижда пълното финансиране на Министерството до края на фискалната година, е точно това, което демократите изискваха, а срещу което консерваторите се противяха.

Републиканецът Скот Гарет, твърд консерватор, коментира, че от ръководството са му съобщили, че новият преработен законопроект ще бъде пуснат за гласуване скоро. Докато той самият заяви, че ще гласува против, Гарет каза, че очаква мярката да бъде приета, защото демократите ще се обединят с групата на републиканците в долната камара, които настояват за одобрението на законопроекта.

По думите на много членове и съветници на Републиканската партия, на среща на републиканците от Камарата на представителите Бейнър е заявил, че няма повече възможности за действие и че Сенатът не може да прокара своя законопроект. Той е попитал дали някой има въпроси и нито един от членовете не е изразил недоволство или се е противопоставил.

Планът е член на Републиканската партия да постави сенатския законопроект като „привилегирована резолюция”, което означава, че той ще бъде гласуван сравнително бързо в долната камара. Източници твърдят, че лидерите все още се договарят за точния момент и кой точно ще предложи резолюцията.

Консерваторите настояваха за общ пленум на двете камари за изчистване на различията относно законопроекта. В понеделник, както се очакваше, демократите от Сената гласуваха против всеки опит да се подготви такава среща.

Говорителят на Бейнър, Майкъл Стийл, отказа да коментира какво следва. „Разочаровани сме, че демократите от Сената за пореден път отхвърлиха законова процедура,” каза той. „Сега ние ще обсъдим с републиканците от долната камара какви са възможностите занапред.”

Срещата на републиканците от Камарата на представителите ще се проведе във вторник сутринта. Очаква се съюзниците на Бейнър да подтикнат редовните членове да гласуват за законопроекта, изтъквайки, че те подкрепят съпротивата срещу законодателната дейност на Обама по въпроса с имиграцията, но е време да се сложи край на тази битка, водена чрез един критичен законопроект, който финансира вътрешната сигурност. А Бейнър, който обикновено е критикуван от консервативните групи по тези въпроси, сега ще получи подкрепа от външна група републиканци.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: CNN