УНИЦЕФ се опасява, че десетките отвлечени деца, ще бъдат използвани във военния конфликт в Южен Судан

0
1675
03-02-2015South_Sudan
Снимка: UNICEF/Sebastian Rich

Стотици деца, отвлечени от въоръжени мъже от село в Южен Судан, се страхуват, че „ще от класната стая ще отидат на фронтовата линия“, заяви представител на УНИЦЕФ за страната, вчера (02.03.), като поиска незабавното им освобождаване.

УНИЦЕФ, в прессъобщение, публикувано в Джуба, Южен Судан, съобщи, че докато 89 деца се подготвяли за изпити, са били насилствено отвлечени, миналия месец, за да бъдат използвани като войници, но Агенцията сега твърди, че броят на децата, може да бъде в стотици. В допълнение, възрастни мъже също бяха принудително набирани, по време на бомбардировките, които се проведоха на 15 и 16 февруари.

Свидетели твърдят, че много деца са били забелязани в тренировъчен лагер, като едва 12-годишни носели пушки, но не в униформа, по данни на УНИЦЕФ.

„Страхуваме се, че от класната стая отиват на фронтовата линия“, заяви представителят на УНИЦЕФ в Южен Судан, Джонатан Вейч. „УНИЦЕФ отправя призив към [лидера на милиция] Джонсън Олони, да позволи на тези деца да се върнат в училище и да бъдат със семействата си, незабавно“.

Г-н Вейч също призова правителството на Южен Судан да използва цялото си влияние, за да осигури освобождаване на децата.

УНИЦЕФ заяви, че въоръжената група, която е взела децата, е милицията Шилук, под контрола на Джонсън Олони. Тази милиция се свързва със силите на Суданската народно-освободителна армия (SPLA), добави той.

При интензивното събиране на информация, както в Джуба, така и в щата Горни Нил, където бяха отвличанията, УНИЦЕФ и партньори са се опитали да определят какво се е случило по време и след нападението, както и да открият настоящото местонахождение на децата.

Едно от предизвикателствата, които пречат на събирането на доказателства, е силното присъствие на милицията, оставащо в района, което прави невъзможно получаването на информация от първа ръка.

От докладите, получени до този момент, става ясно, че децата не са заедно в една група, съобщават от УНИЦЕФ, казвайки, че за някои от децата – включително някои от учениците – се смята, че им е било позволявано да се връщат обратно в селото им, за да се хранят с родителите си, като в някои случаи е позволявано на деца да ходят на училище. След това, през нощта, отново са били изземани.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова