ЮНЕСКО приветства повторното отваряне на Националния музей на Ирак в Багдад

0
1309
03-02-2015Baghdad_Museum
Снимка: UNESCO

ЮНЕСКО приветства иракските власти за 12-годишните усилия, за да отвори отново Музея в Багдад, съдържащ артефакти на 7000 година, на 28 февруари 2015 г. Основан през 1926 г., Музеят в Багдад е посветен на документирането и тълкуването на историята на Ирак и околностите му, чрез своите колекции, включващи обекти от последните 7000 година, твърдят от ЮНЕСКО.

„Музеят има огромно значение като отговор на умишленото унищожаване на други безценни обекти на страната, съхранявани в Музея в Мосул и тези в района на Ниневия, като потвърждава волята на правителството на Ирак и подкрепата на международната общност, за да се подчертае значението на този толкова популярен Музей, като защита срещу нетолерантността, невежеството и насилието, извършвано от заветите на историческото минало на нацията, междукултурен обмен и културно многообразие“, заяви генералният директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова.

Откриването на музея в Багдад се случва, когато Съветът за сигурност на ООН осъди „умишленото унищожаване на незаменими религиозни и културни артефакти“, помещавани в музея в Мосул, и „продължаващите варварските терористични актове“, извършени от бойци на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ISIL).

Обектите в колекцията на Националния музей представляват шумерски, акадски, асирийски, вавилонски и ислямските култури, включително в различни вариации – стъкло, керамика, метал, слонова кост и пергамент, според ЮНЕСКО.

Претърпял значителни щети по време на Войната в залива от 1990-1991 г., музеят е затворен до края на април 2000 г. Въоръженият конфликт от март 2003 г. и последвалото разграбване на Националния музей през април, доведе до загубата на много от обектите.

ЮНЕСКО заяви, че управлението на музейните работници, е изчислило броя на плячкосани предмети приблизително на 15 000, включително 5000 ценни цилиндрични печати. По данни на Националния музей, 4300 предмети от 15 000 плячкосани от музея, са били върнати.

От затварянето му иракските власти и ЮНЕСКО се опитаха да координират международната помощ, за съживяване на Националния музей, с държавите членки, експертни общности и партньори.

„Благодарение на финансирането от Япония, музейната лаборатория е реставрирана и бе проведено специализирано обучение на персонала“, заявиха от ЮНЕСКО.

Сред основните артефакти са шумерската свещена ваза и маска на Уарка (4-то хилядолетие пр. н. е.), ръководител на акадски линия от Ниневия ( около 2250-2200 г. пр. н. е.), асирийска клинописна плоча от Нимруд (първата половина на първото хилядолетие пр. н. е. ), един вавилонски теракотен лъв (19-18 век пр. н. е.) и циментов  панел от Самара (9 век).

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова