Нигерийската бежанска криза продължава, след офанзивата на Боко Харам в целия регион

0
896
03-03-2015Nigeria_Cameroon
Снимка: UNHCR/D. Mbaiorem

Масовото изселване на нигерийци, които бягат от насилието в североизточните райони на страната, продължава, на фона на притока на 16 000 бежанци в съседните Камерун, съобщиха от Агенцията за бежанците на ООН (UNHCR).

Вчера (03.03.) на пресконференция в Женева,, говорител на ВКБООН, Адриан Едуардс, заяви, че  властите на Камерун, са наблюдавали постоянен поток от бежанци, стичащ се през „изключително колебливи“ гранични райони на Макария, Логон Бирни и Фотокол, на юг от езерото Чад, което ги прави уязвими за атаки от нигерийската бунтовническа група, Боко Харам.

Сблъсъците между Боко Харам и нигерийски правителствени сили се засилиха през последните седмици и борбата премина отвъд границите. Само през последните няколко седмици, групата също извърши смъртоносните атаки срещу цивилни граждани в Чад, Камерун и Нигер.

Г-н Едуардс отбеляза, че ВКБООН вече е планирала ежедневни трансфери на 2000 бежанци в Минавао, където е изграден бежански лагер, в който в момента има повече от 32 600 бежанци, и където спешният подслон и строителство на канализация, вече е в ход. В лагера, добави той, ВКБООН също ще предостави основни хуманитарни помощи, като одеяла, кухненски комплекти и сапун.

Скокът в борбата в региона, до голяма степен пречи на усилията за оказване на хуманитарна помощ на нуждаещите се. Г-н Едуардс заяви пред журналисти, че ВКБООН работи с правителството на Камерун, за да се преместят бежанци възможно най-бързо от зоните на активен конфликт в близка транзитна зона, но заради нестабилната ситуация на бежанците, това става трудно за постигане. Той добави, че променящата се ситуация със сигурността и перспективата за все повече пристигащи бежанци, увеличи необходимостта от създаването на нов лагер, далеч от несигурната граница.

„Като се има предвид недостига на вода, в района около Минавао, търсим да осигурим втори лагер, който ще предостави адекватни нива на питейна вода, за бързо развиващото се население от бежанци, в района на Далечен Север“, обясни той.

Според ВКБООН, най-новите движения от нигерийски бежанци в Камерун, се очаква да стигнат почти 66 000.

На други места в региона, броят на бежанците също расте. Около 18 000 души са избягали в западната част на Чад, включително повече от 15 000, от началото на януари, след офанзивата на Боко Харам срещу град Бага в щата Борно, Нигерия. Междувременно, повече от 100 000 души вече са намерили убежище в Нигер, въпреки постоянно влошаващата се хуманитарна ситуация и ръста на бунтовнически нападения срещу градовете Босо и Дифа.

Кризата с бежанците усложнява икономическата стабилност на региона. Скорошни изчисления на Световната продоволствена програма (WFP) за продоволствената сигурност и уязвимостта в Нигер през ноември 2014 г., показа, че общо 52,7% от разселени домакинства и техните семейства са били изцяло –  14% – или средно – 38,7% ­– изложени на продоволствена несигурност, и се нуждаят от продоволствена помощ.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова