ООН: Над 5,5 милиарда души в света нямат достъп до основни лекарства

0
805
03-03-2015Pain_Killers
Снимка: World Bank/Masaru Goto

Три четвърти от световното население, няма достъп до адекватно болкоуспокояващо лечение, според доклад от органа на ООН, който наблюдава спазването, от страна на правителствата, на международните договори за контрол на наркотиците, който бе представен в Лондон, вчера (03.03.).

Около 5,5 милиарда души все още имат ограничен или никакъв достъп до лекарства, съдържащи наркотични вещества, като например кодеин или морфин, твърдят от базирания във Виена, Международен съвет за контрол на наркотиците (INCB), в годишния си доклад за 2014 г. Посочва се, че около 92% от всичкия морфин, използван в световен мащаб, се консумира от само 17% от населението на света, живеещо предимно в САЩ, Канада, Западна Европа, Австралия и Нова Зеландия.

Докладът, който призовава правителствата за справяне с несъответствията, за да се съобразят с международни конвенции за контрол на наркотиците, отбелязва, че природните бедствия и въоръжените конфликти по света, могат допълнително да ограничат достъпа до основни лекарства и Съветът подчерта, че в случаи на спешна медицинска помощ, могат да се прилагат опростени мерки за контрол.

Например, във Филипините след унищожаването от тайфуна Хайяан през 2013 г., Съветът изтъква пред всички страни, както и на доставчици на хуманитарна помощ, опростените процедури за износ, пренасяне и доставяне на лекарства, съдържащи вещества под международен контрол.

В своя доклад, Международният съвет отбелязва, че мерките за контрол на наркотичните вещества не съществуват във вакуум и че с тяхното прилагане по конвенциите за контрол на наркотиците, страните също трябва да спазват задълженията по други договори, включително международното хуманитарно право, както и международните си задължения за правата на човека, като позволява на цивилни граждани да имат достъп до медицински грижи и основни лекарства, по време на въоръжени конфликти.

Освен това, Международният съвет отбеляза, че държавите са отговорни за установяването на специфични санкции за престъпления, свързани с наркотици, но следва да избягват прилагането на смъртното наказание за такива случаи.

Сред останалите констатации в доклада, са: увеличаване броя на новите психоактивни вещества (NPS) с 11% и 66% увеличение на световното потребление на метилфенидат, стимулант, използван главно за лечение при дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD ).

Докладът също така посочва, че легализирането на производството, разпределението, продажбата и консумацията на канабис и неговите производни, за развлекателни цели в Уругвай, заедно с движенията на отделни държави в Съединените щати, за узаконяване продажбата и разпространението на канабис за немедицински цели, противоречи на член 4 от Конвенция от 1961 г. за наркотични вещества, която изисква от държавите да ограничат употребата на наркотични вещества за медицински и научни цели.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова