Мнозинството от израелци не вярват на Обама по въпроса с Иран

0
603

 

Obama_2009-12-01_West_Point_speech_screenshot
Снимка: Wikimedia Commons

Почти трима от всеки четирима израелци не вярват, че президентът на САЩ Барак Обама ще попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Това са резултатите от ново проучване сред потенциалните избиратели, които очевидно имат изключително негативно възприятие за американския президент.

Проучването беше проведено миналата седмица посред нарастващия скандал между САЩ и Израел относно решението на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху да направи изявление пред общо заседание на Конгреса следващия месец, две седмици преди изборите в Израел.

Попитани дали имат доверие на Обама, че ще направи необходимото Иран да не се сдобие с ядрено оръжие, 72% от потенциалните гласоподаватели в изборите на 17 март казват „не”. За сравнение резултатът от подобно проучване миналата година е бил 64%.

Начина, по който израелците възприемат Обама в момента, е по-отрицателен в сравнение с миналата година. Повече от половината израелци признават, че имат неблагоприятно отношение към американския президент.

Стефан Милър, политически консултант, който е участвал в провеждането на проучването, обяснява, че начина на възприемане почива все повече на идеологическа основа. Наблюдава се спад в положителните оценки сред дясно мислещи и обратно повишаване на благоприятната оценка за Обама сред левицата.

От всички десни гласоподаватели, които представляват 48% от общо очакваните избиратели, едва 20% споделят положително мнение за Обама.

Преобладаващото негативно отношение към Обама може да е от полза на Нетаняху, който даде гласност на спора си със САЩ. Причината за него е речта, която Нетаняху планира да изнесе пред Конгреса като знак на дълбоко несъгласие с политиката на САЩ спрямо Иран.

„За нещастие на Нетаняху заплахата от Иран не е най-важният въпрос, който вълнува избирателите на тези избори – това важи дори и за миналите избори,” каза Милър, отбелязвайки, че избирателите се интересуват повече от икономическите въпроси.

Освен това Нетаняху е в неизгодно положение и що се отнася до отношенията на Израел със САЩ. На въпроса, на кого имат най-голямо доверие за защита на отношенията със САЩ, по-малко от една трета посочват Нетаняху. Почти същият процент от избиратели посочват основния опонент на Нетаняху, председателя на Работническата партия Исаак Херцог.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: CNN