УНИЦЕФ отбелязва Международния ден срещу въвличането на деца във въоръжени конфликти

0
1357

UNicef

От Афганистан до Демократична република Конго (ДРК), с нарастването на световни конфликти, като стават все по-брутални, интензивни и широко разпространени, а децата стават все по-уязвими, по отношение на набиране и внедряване от въоръжени групи.

В съвместно прессъобщение, по повод Международния ден срещу въвличането на деца във въоръжени конфликти, отбелязван на всеки 12 февруари, от 2002 г. насам, Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) и Специалният представител на генералния секретар на ООН за децата и въоръжените конфликти, призоваха за „спешни действия за прекратяване на тежките посегателства срещу деца „и призоваха всички страни на конфликта да изпълнят задълженията си, по силата на международното право.

„Докато правителствата по света отбелязват напредък, за това, че децата нямат място в техните армии, набирането на деца войници, все още е огромен проблем, особено при въоръжените групировки“, заяви Лейла Зероугуи, Специален представител за децата и въоръжените конфликти.

„От 59 страни в конфликт, определени от Генералния секретар в сериозни посегателства срещу деца, 57 са наименувани, защото те набират и използват на деца войници“, добави тя.

Според ООН, десетки хиляди момчета и момичета, са свързани с въоръжени сили и групи, в конфликти в над 20 страни по целия свят. В Афганистан, например, децата продължават да бъдат наемани на работа в националните сили за сигурност, а в някои крайни случаи, използвани като атентатори-самоубийци. Междувременно, на територията на Ирак и Сирия, контролирана от Ислямска държава в Ирак и Леванта (ISIL), деца на 12-годишна възраст, биват въвличани в процес на военно обучение и също биват използват за извършване на самоубийствени атентати и екзекуции.

В същото време, при редица конфликти в Африка е отбелязано нарастване при използването на деца за военни цели. В Централноафриканската република, където сектантското насилие продължава да ескалира в цялата страна, момчета и момичета, които са едва на осем години, са били вербувани и използвани от всички страни в конфликта.

Според прессъобщението, в ДР Конго също има подобно явление, в набирането на деца войници, като невръстни момчетата, биват изпращани в конфликт, докато момичетата са документирано поръчвани като сексуални роби. В Южен Судан, редица деца войници никога не са посещавали училище. Само през последната година, 12 000 деца, предимно момчета, са били вербувани и използвани като войници от въоръжените сили и групи в Южен Судан.

„Освобождаването на всички деца от въоръжени групи трябва да се извърши незабавно. Не можем да чакаме да бъде постигнат  мира, за да се помогне на децата, уловени в средата на война „, заяви заместник изпълнителният директор на УНИЦЕФ, Йока Брандт.

„Инвестирането в начини за поддържане на децата, далеч от фронтовата линия, включително чрез образование и икономическа подкрепа, е от огромно значение за тяхното бъдещето и бъдещето на техните общества.“

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова