Повече от 11 000 убити или ранени деца в Йемен – УНИЦЕФ

0
278
Източник: Shutterstock

Повече от 11 000 момичета и момчета са убити или ранени по време на войната в Йемен – средно по 4 на ден от както военните действия ескалираха през 2015г., докладва УНИЦЕФ.

Генералният директор на организацията Катрин Ръсел посети Йемен и призова за незабавно подновяване на примирието между правителството и местното движение Хути.

Борба за оцеляване

Знаковото споразумение беше обявено първоначално през април и доведе до значително намаляване на интензивността на конфликта.

През октомври обаче са убити или ранени още 62 деца, съобщи УНИЦЕФ. Освен това най-малко 74 деца са сред 164-те души, убити или ранени от противопехотни мини и невзривени боеприпаси само между юли и септември.

Хиляди деца са загубили живота си, а стотици хиляди други са изложени на риск от смърт поради болести или глад„, каза Катрин Ръсел.

Млади животи в риск

В Йемен се наблюдават едни от най-ужасяващите хуманитарни условия в света. Повече от 23,4 милиона души, или три четвърти от населението, се нуждаят от помощ и защита. Повече от половината от тях са деца.

Според оценки на УНИЦЕФ 2,2 милиона младежи са недохранени, като близо 540 000 деца под 5-годишна възраст страдат от силно недохранване.

Повече от 17,8 милиона йеменци нямат достъп до питейна вода, канализация и хигиенни услуги, а здравната система на страната е изключително нестабилна от години.

Образованието в опасност

УНИЦЕФ предупреди, че Йемен е изправен и пред тежка криза в образованието, която ще причини тежки дългосрочни последици за децата.

Понастоящем два милиона ученици не ходят на училище, като броят им може да нарасне до шест милиона, тъй като много от училищата са разрушени или частично повредени.

Апел за помощ

Катрин Ръсел подчерта, че воюващите страни, както и международната общност трябва да гарантират, че децата на Йемен са защитени и подкрепяни, за да имат някакъв шанс за достойно бъдеще.

УНИЦЕФ се нуждае от близо 484,5 млн. долара, за да подпомогне кризата в Йемен през 2023 г., като предупреждава, че липсата на организирано финансиране излага на риск живота и благосъстоянието на децата.

Въпреки предизвикателствата организацията успя да помогне през тази година, като подпомага за лечението на повече от 260 000 деца, страдащи от тежко недохранване.

УНИЦЕФ също така осигури на около 4,7 милиона йеменци достъп до безопасна питейна вода. Организацията също осигури ваксинацията срещу дребна шарка и полиомиелит на поне 1,6 милиона деца, както и подпомогна здравните услуги за майки, новородени и деца в 24 болници, като предостави оперативна помощ, оборудване и консумативи.

Превод: Таня Станкова

Източник: UN News