Рискът от глад в Хаити нараства, предупреждава Световната хранителна програма на ООН

0
240

В Хаити може да настъпят условия на глад, освен ако не бъде въведен стабилен план за хуманитарна помощ, предупреди ръководителят на Световната продоволствена програма (WFP) в Хаити Жан-Мартин Бауер.

Бауер смята, че страната е изправена пред безпрецедентна криза, която може да се влоши още повече. Поради тази причина, казва той, няма време за губене.

„Трудно е да се повярва, че само на два часа полет от Маями, потресаващите 4,7 милиона души – половината от населението на Хаити – страдат от продоволствена криза. В квартал „Cité Soleil“ в Порт о Пренс, 19 000 души живеят на ниво „катастрофа“ според измерване на продоволствената несигурност.”

Държава, доведена до блокаж

През септември избухват протести и широко разпространени грабежи. Блокадите по пътищата довеждат страната до застой, който хаитяните наричат пей лок (локдаун). Пей локът, който започва на 12 септември, прилича много на това, което се случи в световен мащаб през първите месеци на пандемията от Ковид-19, с изключение на това, че хората вв Хаити са принудени да останат вкъщи от страх и насилие, а не от опасна болест.

Въоръжени групировки завземат основния терминал за внос на гориво и блокират потоците от дизел – жизнената сила на икономиката. Хуманитаристите също попадат под атака; два от складовете на WFP са разграбени, лишавайки хиляди от съществена хранителна помощ. За персонала на WFP достигането до офиса означава преминаване през пътни блокади и заплаха за живота.

Въпреки това WFP и нейните партньори са предоставили храна на над 1 милион хаитяни тази година – включително над 100 000 души след блокирането. Единственият безопасен начин да се влезе и излезе от Порт-о-Пренс е по въздух. Управляваната от WFP хуманитарна въздушна служба на ООН помага за превозването на жизненоважни товари за реакцията срещу силно разпространяващата се холера. Но докато спешните дажби и въздушните превози поддържат хората живи, те не могат да предложат бъдеще.

Въоръжените групировки вече не контролират терминала за гориво „Varrreux“, но все още са окупирали части от града. Тяхната задушаваща хватка върху обществото в Хаити трябва да спре. Санкциите на ООН, които наложиха на тези, които ги подкрепят, са стъпка в правилната посока. Но хуманитарната дейност в Хаити се нуждае от промяна на подхода.

Това, което преживява Хаити сега, не е просто момент на нестабилност, който ще отшуми като част от някакъв нормален цикъл, с който светът е свикнал. Хаити преживява криза в безпрецедентен мащаб, която може само да се влоши – освен ако не действаме бързо и с по-голяма спешност.

Източник: UN News

Превод: Елена Цанкова