Сръбският президент обещава да поддържа мира сред етническото напрежение в Косово

0
220
Източник: Shutterstock

По време на свикания Съвет за национална сигурност в Сърбия, сръбският президент Александър Вучич обеща да поддържа мира, но твърди, че армията му е готова да защитава сръбското малцинство в съседно Косово, ако е необходимо.

„Издадох заповеди и Съветът за национална сигурност ги прие. Много се гордея с нашите войници и полицаи. Преди да получат заповеди за нападение… ние ще се опитаме с всички сили да запазим мира„, каза той.

В събота беше арестуван бивш полицейски служител от косовските сърби, а в отговор сърби от сръбските малцинства в Косово излязоха на протест, като барикадираха пътища с тежкотоварни автомобили и камиони.

След като Прищина заяви, че ще изиска от сърбите да премахнат сръбските регистрационни номера от автомобилите си от периода преди войната в Косово през 1998-99 г., която доведе страната до независимост, много от полицаите със сръбски произход подадоха масова оставка. Въпросният полицай е един от тях.

В Северно Косово продължава да има голямо напрежение между властите и етническите сърби.

Министър-председателят на Косово Албин Курти описа протестиращите сърби като „престъпни банди“ и поиска от мироопазващи сили на НАТО в Косово (KFOR) да премахнат барикадите.

Сръбският президент Вучич заяви намерението си да поиска разрешение от НАТО да разположи 1000 военни групи в северната част на Косово, която е масово населена със сърби, като твърди, че там те са подложени на тормоз. Това искане със сигурност ще бъде отхвърлено, тъй като то противоречи на мирното споразумение между двете страни, сключено преди две десетилетия.

Напрежението в Косово расте, откакто страната обяви независимост от Сърбия. Сърбия отказва да признае суверенитета на Косово.

Превод: Таня Станкова

Източник: Euronews